El pintor i poeta català, Perejaume, serà el proper artista convidat de la Fira Mediterrània de Manresa que se celebrarà entre el 3 i el 6 de novembre del 2011. Perejaume ha escollit el concepte de les imatges, amb tota la seva força i pes, com a eix temàtic del seu treball, que també conduirà el conjunt del mercat d'espectacles d'arrel. Segons ha explicat l'artista convidat, la catorzena edició de la Fira Mediterrània s'inaugurarà amb l'espectacle "Ballar la Veu". El poeta ha assegurat que es tracta d'un espectacle on diferents artistes recullen les versions musicals que s'han fet de textos del poeta Jacint Verdaguer. Segons Perejaume, "Ballar la Veu" és "Verdaguer sense el pes de les paraules".

La directora artística de la Fira Mediterrània de Manresa, Tere Almar, ha explicat que, amb l'elecció de Perejaume com artista convidat, tanca un cercle que va encetar fa quatre anys amb Xarxa Teatre. "Perejaume és l'arrel amb l'estat més pur, treballa el paisatge i les imatges", ha explicat. En aquest sentit, Almar ha assegurat que "ningú més podia ser l'artista convidat d'aquest any".

"El pes de les imatges" és el lema que Perejaume ha escollit per a la catorzena edició de la Fira. Segons l'artista, el lema d'enguany "sembla un contrasentit perquè les imatges s'associen amb allò volàtil però, en canvi, tenen un pes feixuc".

Entre les línies que apunta l'artista destaquen les imatges de les marededéus trobades, que van originar la creació d'ermites on van ser descobertes en circumstàncies especials. "El pes de les imatges, que no volen abandonar l'espai en què són descobertes, inspira un dels punts de partida del meu treball", ha assegurat.

"Ballar la veu", espectacle inaugural

L'espectacle inaugural recollirà una selecció de textos de Jacint Verdaguer que han estat musicats per compositors de diferents èpoques. Una selecció d'aquestes composicions seran interpretades pels pianistes Quim Cornulleda, Maria Mauri, Hug Vilamala i Mercè Villanueva durant l'espectacle. Al mig dels músics, hi haurà una campana que recollirà la vibració i, segons Perejaume, "guardarà la veu en el seu turó de dintre, perquè balli".

A banda, Perejaume també treballa en dues exposicions que es podran veure a la Fira i que tracten també la temàtica de les marededéus trobades i els poemes visuals. Entorn la figura de Verdaguer, també es projectarà l'audiovisual Canigó. 125 veus, en què 125 persones reciten el poema èpic de Verdaguer.

El 2005 Perejaume va ser guardonat amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques concedit pel Ministeri de Cultura d'Espanya. Es dóna la circumstància que el tres darrers convidats de la Fira Mediterrània de Manresa -Cesc Gelabert, Carlos Santos i Perejaume- obriran junts el Festival Grec 2011. El ballarí català serà l'encarregat d'obrir el XXXV Festival Grec de Barcelona el 17 de juny amb l'espectacle inaugural "La muntanya al teu voltant, que comptarà amb la música de Carles Santos i la col·laboració de l'artista Perejaume, encarregat de l'escenografia.

El romànic inspira la imatge de la 14 Fira Mediterrània de Manresa

La imatge de la 14 Fira Mediterrània de Manresa és una pintura mural de l'absis de Santa Maria de Taüll (Alta Ribagorça). Es tracta d'una figura inspirada en l'art romànic, d'un llampant vermell, que destaca sobre el verd.

La figura, d'origen romànic, simbolitza un drac-peix que, segons l'il·lustrador de la imatge de la Fira, Lluís Bertrans, "funciona com una metàfora on la meitat del drac simbolitza la imatgeria de la cultura popular i tradicional de les festes precristianes, i l'altra meitat, el peix, simbolitza la cultura de la Mediterrània.

La presentació de l'artista convidat s'ha fet a la Sala Gòtica de la Seu perquè, segons ha explicat el president del Comitè Executiu de la Fira Mediterrània, Lluís Puig, milers de persones descobreixen cada any la Basílica gràcies a la Fira.