L'empresa arqueològica Cota 64 ha trobat un conjunt de més d'un miler de monedes de l'època de la guerra del Francès en l'excavació dels baixos d'un edifici de la Part Alta de Tarragona, prop de la plaça del Rei. Monedes de coure d'un valor de tres i sis quartos que podrien haver estat encunyades a la ciutat entre el 1810 i el 1811. I és que les peces estan serigrafiades amb l'escut de Catalunya i l'espanyol a cada cara, a diferència de les que s'encunyaven a la resta de l'Estat, on hi havia el rostre del rei Ferran VII. Aquest petit tresor servirà per estudiar el funcionament de fàbrica ambulant de moneda, la seca, que circulava per Catalunya.

Les monedes es van trobar a la superfície del que podia haver estat el terra de la quadra d'una tradicional casa humil. Segons Albert Vilaseca, arqueòleg de Cota 64, això fa pensar que van ser amagades precipitadament i en algun moment "d'extrema inseguretat" per algú que no va poder tornar a buscar-les. Són monedes de poc valor en l'època, amb les quals se solia anar a mercat o fer les compres més quotidianes. Jordi Rovira, president de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, va posar alguns exemples explicant que el cost d'una lliura de fesols era tres quartos i una publicació de premsa en podia costar quatre.

El que sí que té un gran valor és la xifra de monedes que s'hi ha trobat, més d'un miler. Els arqueòlegs pensen que podrien estar relacionades amb un antic forn de pa que hi havia al costat de l'edifici en què han estat localitzades. Però més enllà del seu origen, aquest petit tresor servirà per a la investigació històrica de l'època, ara que commemoren els 200 anys de la guerra del Francès a la ciutat.

Com va dir Rovira, la seca ambulant catalana es va moure entre els el 1810 i el 1811 entre Tarragona i Reus i es coneix que més tard va embarcar-se cap a Mallorca quan les circumstàncies de la guerra eren difícils a la ciutat. Tot i l'oxidació que acumulen les monedes, el seu bon estat de conservació ajudarà també a analitzar els apunts o el que eren els motllos amb què es fabricaven. Mentre que hi ha molta informació sobre la seca, la troballa permetrà estudiar els petits detalls.

Les monedes es van trobar l'abril i només han estat netejades superficialment. Van aparèixer en cartutxos de 20 peces amagades entre runa i no en cap contenidor. El material necessita un tractament específic i es preveu que s'exposi en un museu de la ciutat.