L'artista Lídia Pujol porta el seu espectacle "Cerimònia de la llum" a diferents monuments del patrimoni català com els monestirs de Poblet, Santes Creus, la Cartoixa d'Escaladei i la Seu Vella de Lleida.

Dirigit per la pròpia Pujol, és un muntatge vinculat a les diferents vessants del patrimoni de Catalunya ja que a més de tenir com a escenari cinc monuments arquitectònics, recull elements del patrimoni immaterial i popular. L'espectacle planteja "un recorregut musical i escènic pels que van ser els camins d'irradiació de la cultura en la Catalunya medieval".

El departament de Cultura dóna el seu suport a aquesta iniciativa com a una primera experiència per crear una programació estable per als mesos d'estiu. L'objectiu és programar els muntatges tenint com a criteri les singularitats del territori i l'entorn on s'ubica, les característiques dels monuments, la seva història.

L'espectacle de Lídia Pujol reuneix músics de procedència i estils diversos i les veus de la pròpia Pujol i Mohammad bout Ayoub, que interpreten un repertori musical del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit dels segles XIII i XIV.

El punt de partida de "Cerimònia de la llum" és el Llibre Vermell de Montserrat com a punt de trobada entre la figura de 'Maria Splendens', model femení de salvació i de veneració, essencial a Europa des del segle XI, i la llum del 'Campus Stellae' que emana de la tomba de Sant Jaume, punt d'arribada del camí ibèric de pelegrinatge per excel·lència.

L'adaptació artística ha estat realitzada a partir de les línies marcades per un equip d'historiadors format per Francesc Massip i Almudena Blasco.

L'espectacle iniciarà el seu itinerari el 7 d'agost al monestir de Poblet i continuarà a la Cartoixa d'Escaladei (10 d'agost), el Monestir de Sant Pere de Rodes (12 d'agost), el Monestir de Santes Creus (17 de setembre) i es tancarà el 29 de setembre a la Seu Vella de Lleida.