Bicicleta, cullera, poma és la combinació de tres paraules que s'usa com una de les proves bàsiques en el diagnòstic de l'Alzheimer. Bicicleta, cullera, poma és com es va titular la pel·lícula documental de Carles Bosch que fa un seguiment de la lluita de Pasqual Maragall des que la tardor del 2007 li diagnostiquen la malaltia. Bicicleta, cullera, poma és el títol que Jaume Riu Ratera (Sallent, 1963) ha volgut posar a la sardana que ha compost en homenatge al seu pare, Mariano Riu, i a tots els que com ell pateixen Alzheimer.

La sardana Bicicleta, cullera, poma s'estrenarà demà per mitjà de la cobla Ciutat de Terrassa com a sardana de germanor del Concurs de Colles Sardanistes de la Mercè, que tindrà lloc a la plaça de la Catedral de Barcelona a partir de les 11 del matí. És previst que participin en aquesta primera ballada Pasqual Maragall i la seva dona, Diana Garrigosa.

El compositor sallentí explica que la sardana va sorgir "amb tot el sentiment, perquè és evident que si el meu pare no tingués la malaltia no se m'hagués ocorregut fer la sardana de l'Alzheimer. És una malaltia que intentes tenir-la lluny, però quan per desgràcia la tens a sobre t'adones de com és de cruel perquè t'esborra el passat i et pren el present". La composició va sorgir "bastant fluïda", perquè tenia clar que tindria tres parts diferenciades: "la vida, que és la part més alegre; la malaltia, que és on la vida s'apaga; i finalment l'esperança que algun dia la malaltia tingui cura".

Havent dedicat la sardana al seu pare, que va tocar més de 25 anys la trompeta i el violí amb l'orquestra Rosaleda, Riu va voler titular-la com el documental "per identificar-la com la sardana de l'Alzheimer". Per això es va posar en contacte amb la Fundació Pasqual Maragall i amb la productora Cromosoma, i va proposar que "els pocs diners" que donés la composició a través dels drets d'autor anirien a la investigació per trobar una cura abans que la xifra de 26 milions de malalts a tot el món es multipliqui per 10.

El sallentí, que és fuster com el seu pare, ha escrit una trentena de sardanes, entre les quals destaquen Organyà Ciutat Pubilla 2011 i Coral Bordonera, finalista de la Sardana de l'Any del 2009. Habitualment, l'estrena de les seves composicions té lloc a Sallent o a la Plana de l'Om de Manresa. Per això, l'estrena de Bicicleta, cullera, poma a Barcelona el té "una mica espantat. És una satisfacció per la gent que hi haurà, però també una gran responsabilitat". L'estrena coincideix, a més, amb l'Any Internacional contra l'Alzheimer.