L'escriptora, guionista i professora Maite Carranza (Barcelona, 1958) va guanyar ahir el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, concedit pel ministeri de Cultura, per l'obra Paraules enverinades, publicada originalment en català i en la qual s'aborda l'abús sexual a menors.

L'obra, que ha rebut anteriorment el Premi Edebé de Literatura Juvenil; el Temple de les Mil Portes, atorgat per joves escriptors; el Whihe Raven de Bolonya; i el de la Crítica Serra d'Or, narra en clau de thriller el cas d'una jove desapareguda, Bárbara Molina, segrestada en un zulo durant quatre anys i a la qual donen per morta.

Al costat de Bárbara, que és l'única que té la clau del misteri, al llibre apareixen tres personatges pròxims a la protagonista, la seva mare, la seva amiga i un policia, que intenten fer encaixar les peces del trencaclosques.

Carranza és llicenciada en Geografia i Història, compagina la docència amb la literatura i la creació de guions per a televisió i escriu en el camp de la literatura infantil des del 1987, any en el qual va obtenir el Premi de la Crítica Serra d'Or per Ostres tu, quin cacau!.

Des d'aleshores ha escrit gairebé cinquanta obres destina-des al públic juvenil i infantil, entre el qual se sent "molt còmoda", segons ha assegurat l'escriptora després de conèixer per la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que la seva última obra havia estat premiada amb el Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

Dotat amb 20.000 euros, aquest premi distingeix el millor llibre de literatura infantil o juvenil publicat el 2010 en qualsevol de les llengües oficials de l'estat.