'Eva', 'Mientras duermes' i 'Bruc. La llegenda' són els films més nominats als IV Premis Gaudí. Concretament, la cinta de Kike Maíllo opta a 16 estatuetes, entre elles millor pel·lícula catalana, millor director, millor muntatge, millor actor i actiu protagonistes i secundaris. La nova proposta de Jaume Balagueró ha estat nominada a 15 guardons, entre els quals, millor director i pel·lícula en llengua no catalana i, finalment, la proposta de Daniel Benmayor opta a 12 premis, entre els quals, destaquen el de millor muntatge, millor fotografia, millor protagonista masculí i femení i millor pel·lícula en llengua catalana. Altres films nominats són 'Chico y Rita', 'Open 24h' o 'Catalunya über Alles!'.

Aquest dimecres al matí, l'Acadèmia del Cinema Català ha donat a conèixer els nominats als IV Premis Gaudí, entre els quals destaquen 'Eva', amb 16 nominacions, 'Mientras duermes', amb 15, i 'Bruc, la llegenda', amb 12.

El president de l'Acadèmia, Joel Joan ha assegurat que les nominacions són "molt repartides ja que no hi ha cap pel·lícula que arrasi com 'Pa negre'. "Quan passa és meravellós, però quan no passa, com aquest any, a mi m'agrada més, m'agrada que aquests premis visualitzin la multitud de professionals i talents del nostre cinema", ha dit.

Joel Joan ha dit que el llistó està alt "perquè els nostres professionals treballen amb moltes ganes i fan molt bon cinema", i ha afegit que "allò important és que els espectadors comencin a valorar els professionals del país". Segons el president, les pel·lícules que destaquen per sobre les altres són les que "sensatament" els acadèmics han nominat i, tenint en compte els tres títols que estan més nominats, Joel Joan ha assegurat que "és l'any on el gènere ho ha fet millor, sens dubte".

"La crisi ha servit per fer-nos més forts i per fer-ho millor", ha assegurat Joel Joan, preguntat sobre la polèmica encetada per Salomon Shang l'any passat. El president ha explicat que ara els acadèmics, a més d'ajuntar el currículum, adjunten una declaració jurada. "La polèmica està absolutament tancada", ha conclòs.

Les nominacions

'Bruc, la llegenda', de Daniel Benmayor; 'Catalunya über alles!', de Ramon Térmens; 'Eva', de Kike Maïllo, i 'Open24h', de Carles Torras, opten al Gaudí a la Millor pel·lícula en llengua catalana, al costat de 'De gran vull ser soldat', de Christian Molina; 'Katmandú. Un espejo en el cielo', d'Icíar Bollaín; 'Los pasos dobles', d'Isaki Lacuesta, i 'Mientras duermes', de Jaume Balagueró, que opten a Millor pel·lícula en llengua no catalana. El director de 'Catalunya über alles!, Ramon Térmens, ha assegurat estar "content" per les nominacions i ha mostrat "especial il·lusió" per la de Jordi Dauder, a títol pòstum, com a millor actor secundari.

Pel que fa a la Millor direcció estan nominats Jaume Balagueró per 'Mientras duermes'; Tono Errando, Javier Mariscal i Fernando Trueba, per 'Chico & Rita'; Kike Maíllo, per 'Eva', i Carles Torras, per 'Open24h'. Opten al Millor guió Sergi Belbel, Cristina Clemente, Martí Roca i Aintza Serra per 'Eva'; Daniel Faraldo i Ramon Tèrmens per 'Catalunya über alles!'; Alberto Marini per 'Mientras duermes', i Ignacio Martínez de Pisón i Fernando Trueba, per 'Chico & Rita'.

Juan José Ballesta per 'Bruc, la llegenda'; Daniel Brühl per 'Eva; Amadis de Muga per 'Open24h', i Luis Tosar per 'Mientras duermes', estan nominats a Millor protagonista masculí, al costat de Verónica Echegui per 'Katmandú, un espejo en el cielo', Astrid Bergès-Frisbey per 'Bruc, la llegenda'; Marta Etura per 'Mientras duermes', i Claudia Vega per 'Eva', que opten a Millor protagonista femenina.

Pel que fa al guardó a Millor actor secundari, hi opten José Maria Blanco, per 'Open24h'; Jordi Dauder, per 'Catalunya über alles!', a títol pòstum; Lluis Homar, per 'Eva', i Albert San Juan, per 'Mientras duermes'. Pel que fa a la Millor actriu secundària, opten al premi Anne Canovas, per 'Eva'; Belen Fabra i Vicky Peña, per 'Catalunya über alles!', i Judith Uriach, per 'Open24h'.

En la categoria de Millor pel·lícula documental opten al premi 'Al final de la escapada', d'Albert Solé; 'Barcelona, abans que el temps ho esborri', de Mireia Ros; 'Enxaneta', de Paulí Subirà i Claramunt, i 'La maleta mexicana', de Trisha Ziff. Com a Millor pel·lícula per a televisió, estan nominades '14 d'abril. Macià contra Companys', de Manuel Herga; 'Barcelona ciutat neutral', de Sònia Sánchez; 'Clara Campoamor, la mujer olvidada', de Laura Mañá; i 'Ermessenda, de Lluís Maria Güell. En la categoria de Millor curtmetratge, estan nominats 'Ahora no puedo', de Roser Aguilar; 'El barco pirata', de Fernado Trullols; 'El somriure amagat', de Ventura Durall, i 'Odysseu's Gambit', d'Àlex Lora.

En quant a l'animació, opten al Premi Gaudí 'Arrugas', d'Ignacio Ferreras; 'Chico & Rita', de Fernando Trueba, Javier Mariscal i Tono Errando; 'Floquet de neu', d'Andrés G. Schaer, i 'Rovelló i la llegenda de Sant Jordi', d'Antoni Ocon. En la categoria de millor pel·lícula europea, es podrien emportar el guardó 'El discurs del Rei', de Tom Hopper; 'Melancolia', de Lars von Trier; 'No habrá paz para los malvados', d'Enrique Urbizu, i 'Pina', de Wim Wenders.

En la categoria de Millor muntatge opten al guardó Guillermo de la Cal, per 'Mientras duermes'; Sara López i Emanuele Tiziani, per 'Open24h'; Elena Ruiz, per 'Eva', i Marc Soria, per 'Bruc, la llegenda'. El guardó a la millor música original serà per Xavier Capella per 'Bruc, la llegenda'; Eugeni i Sacha Galperine, per 'Eva'; Bebo Valdés, per 'Chico & Rita', o Lucas Vidal, per 'Mientras duermes'. Pel que fa a la Millor fotografia, opten al guardó Juanmi Azpiroz per 'Bruc, la llegenda'; Antonio Riestra, per 'Katmandú, un espejo en el cielo'; Pablo Rosso, per 'Mientras duermes', i Arnau Valls, per 'Eva'.

Opten a Millors efectes especials/digitals Reyes Abades i Féliz Berfés per 'Bruc, la llegenda'; Arturo Balseiro, per 'Eva'; David Martí, Montse Ribé i Cesc Biénzobas, per 'Mientras duermes'; David Martí, Montse Ribé, Oriol Tarrida, Bruno López Louro, David Martínez Hinojosa i Iván Valero per 'Floquet de Neu'. Opten al guardó a Millor so Pelayo Gutiérrez i Nacho Royo-Vilanova, per 'Chico & Rita'; Xavier Mas, Glenn Freemantle i Mike Dowson per 'Bruc, la llegenda'; Jordi Rossinyol, Oriol Tarragó i David Callega, per 'Mientras duermes', i Jordi Rossinyol, Oriol Tarragó i Marc Orts, per 'Eva'.

Pel que fa al maquillatge, estan nominats Alma Casal i Satur Merino per 'Mientras duermes'; Anna Merino i Ignasi Ruiz, per 'Mil cretins'; Concha Rodríguez i Jesús Martos per 'Eva', i Amparo Sánchez i Caitlin Acheson per 'Bruc, la llegenda'. Opten a Millor vestuari, Pere Abadal, per 'Mil cretins'; Marian Coromina, per 'Mientras duermes'; María Gil, per 'Eva', i Ariadna Papió, per 'Bruc, la llegenda'.

En quant a la direcció artística, estan nominats Javier Alvariño, per 'Mientras duermes'; Laia Clotet, per Eva; Antxón Gómez, per 'Bruc, la llegenda', i Javier Mariscal. Al premi a la direcció de producció hi opten Victòria Borràs i Jordi Berenguer, per 'Bruc, la llegenda'; Toni Carrizosa, per 'Eva'; Teresa Gefaell, per 'Mientras duermes', i Carlos González de Jesús, per 'Katmandú. Un espejo en el cielo'.