Fra Valentí Serra i Fornell (Manresa, 1959) és religiós caputxí i sacerdot. Des de la seva condició d'historiador i arxiver ha escrit força llibres i articles sobre la vida i presència dels frares caputxins a Catalunya. Ara presenta Els caputxins i les herbes remeieres, publicat per l'Editorial Mediterrània, en el qual ha fet una tria de les receptes pròpies de la tradició terapèutica franciscanocaputxina, que complementa amb un recull de les herbes remeieres més sovint emprades en la praxi quotidiana dels antics infermers caputxins.

El religiós ha buscat en els receptaris editats en els anys de la represa de la vida religiosa, quan alguns frares maldaren esforçadament per revitalitzar i divulgar antigues tradicions terapèutiques, pròpies dels caputxins.

Els caputxins i les herbes remeieres forma part de la col·lecció A la Caputxina, amb la qual l'Editorial Mediterrània i els Framenors Caputxins volen difondre el patrimoni humà, popular i religiós dels caputxins catalans, marcat per aquesta expressió fraresca simpàtica i popular que manifesta una manera peculiar de fer les coses, una barreja atractiva d'espontaneïtat i profunditat, d'improvisació i organització.

Fra Valentí Serra, doctor en història per la Universitat de Barcelona, va entrar de jove als caputxins i ha residit en els convents d'Arenys, Pompeia i ara a Sarrià. Des del 1987 és l'arxiver provincial dels caputxins i el director de la Biblioteca Hispano-Caputxina. Pels 25 anys de professió, que va celebrar el 2007, el professor Joan Ferrer de la Universitat de Girona i Núria Ferret van publicar la seva obra a Bibliografia de fra Valentí Serra de Manresa (anys 1982-2007). Entre els seus darrers treballs hi ha el llibre Cuina caputxina, les pitances dels frares (2010), que inclou unes seixanta receptes que van des de les sopes, els colomins amb ametlles o el codonyat amb sucre. Els caputxins havien tingut casa oberta a Manresa i a Igualada.