Si algú es preguntava el perquè, en ple segle XXI, encara hi ha grups de música antifeixistes, va tenir la resposta hores abans d´iniciar-se el concert de Non Servium i Kop, de divendres, a la sala Stroika de Manresa. Una desena de neonazis, segons testimonis, van apropar-se cap a les nou del vespre al polígon dels Dolors i van atacar, de manera aparentment premeditada, amb pals, barres de ferro i bengales, una colla de joves que es disposaven a assistir al concert. L´agressió va comportar tres ferits, un dels quals greu, i la policia va acordonar la zona durant mitja hora. Ahir, els Mossos d´Esquadra van informar que s´ha obert una investigació dels fets i que, de moment, no hi ha detinguts.

La gira Antifa Kombat Tour arribava a Manresa, doncs, calenta i amb més raons que mai, i durant la seva actuació tant Non Servium com Kop van encoratjar el públic, que gairebé omplia la Stroika, a continuar lluitant contra agressions feixistes com les que hi havia hagut abans d´iniciar el concert.

Non Servium va obrir foc, a les onze de la nit, amb un potentíssim directe. La banda de Móstoles va demostrar la seva contundència amb una música agressiva i un missatge de resistència contra l´ordre establert. La sonoritat va estar aclaparada per unes guitarres elèctriques violentes i una veu del cantant greu i ingovernable. Non Servium va presentar les cançons del seu últim treball, El Rodillo del Kaos, i hi va afegir alguns dels seus himnes. El grup va posar en evidència que, actualment, és una de les millors bandes de punk-oi de l´estat.

Precisament, aquesta barreja de punk amb música oi comporta que als seus concerts s´hi congreguin tant joves d´estètica skin com punk (ambdós, a priori, amb un,a ideologia d´extrema esquerra). Aquest fet provoca sempre estira-i-arronses i, durant el concert a la Stroika, hi va haver un parell d´enganxades (i algun cop de puny), sempre iniciades pels cap rapats.

Després d´una mica més d´una hora de concert, Non Servium va marxar havent deixat el pavelló ben alt. Els catalans Kop van mantenir el nivell amb un concert igualment potent. El líder de la banda, Juanra, va aportar un discurs de lluita antifeixista i va criticar el capitalisme, la policia i les presons (on va ser tancat per col·laborar amb la lluita armada a Euskadi). Els Kop van fer palès, un cop més, que són irreductibles. Amb una actitud visceral i anticonformista, la banda va presentar el seu darrer treball, Acció Directa, ple de bon hardcore i punk. Juanra, que també va animar el públic a secundar la vaga general perquè «sols el poble salva el poble» i perquè «el carrer és nostre», va finalitzar el directe amb un crit que encara ressona per Manresa: «Visca la terra!».