El Festival d'improvisació, sons i nous sorolls Gargall arriba a la seva cinquena edició amb novetats destacades. Enguany deixa de ser un festival urbà dispersat per diferents espais de Manresa i s'instal·la els dies 26 i 27 de maig al Convent de Cal Rosal (Berguedà). Segons ha explicat el seu director, Eduard Finestres, el soroll i les noves sonoritats es mantenen com a fil conductor de la programació, tot i que en aquesta ocasió "hi haurà un predomini clar de la música electrònica". Més d'una vintena d'artistes internacionals vinguts d'arreu de l'Estat, Califòrnia o Bèlgica presentaran els seus treballs i la direcció espera que unes 3.000 persones passin pel festival durant el cap de setmana.

El motiu de concentrar la programació del Gargall en un espai únic, el Convent de Cal Rosal, es deu principalment a "motius econòmics", segons ha explicat Finestres. "El festival no té cap tipus d'esponsorització ni tampoc cap subvenció i jugàvem amb petites subvencions i per això fer la programació a Manresa era bastant inviable pel lloguer d'espais, d'equips i de tècnics", ha assegurat el director del certamen.

Tot i així, el director artístic del festival ha explicat que han decidit fer una "petita festa de presentació" el divendres 25 de maig a Manresa "per no marxar a seques de la ciutat". El grup encarregat d'obrir el Gargall seran els manresans Elvis Fresnel que oferiran un concert el divendres al migdia al Bar Caracas de Manresa.

El dissabte 26 de maig a partir de les 12 del migdia començarà el gruix de la programació del Gargall que s'allargarà fins les vuit del vespre del diumenge. Finestres ha destacat que la programació es pot dividir en tres blocs: dos són diürns, dissabte i diumenge de les dotze del migdia a les deu de la nit; i un tercer bloc nocturn que "vol apropar les músiques més experimentals i improvisades que s'adrecen més al ball". Pel que fa a les propostes diürnes són "més ambientals i contemplatives".

Enguany el festival torna a tenir un component internacional, "tot i que menor que en les altres edicions", ha destacat Finestres. Entre les propostes internacionals destaca el creador multimèdia californià Dustin Craig que portarà l'espectacle 'Headphone Science'. Pel que fa a les formacions locals, Finestres ha destacat la presència del duet manresà Els Paranormals i també de la formació de Berga 'No Parfum' que combinen el so analògic amb el digital.

A banda de promocionar els directes basats en el soroll, la improvisació i els nous sons, enguany el Gargall també vol retre homenatge als vincles que hi ha entre la producció audiovisual i el soroll. Per aquest motiu, presentaran la 'Filmoteca Sorollista', un projecte audiovisual creat per a l'ocasió per David Torras, director de la Filmoteca de Manresa, i Gerard Quinto, cineasta manresà.

Pel que fa al públic assistent al festival, Finestres ha destacat que té un "'target' molt concret que ve a gaudir de les propostes musicals" però també compta amb "un públic familiar que vindrà apassar el dia i a gaudir de l'entorn del Convent i de la natura". Segons el director del festival, esperen rebre la visita d'unes 3.000 persones.