Què pot sorgir de la unió d'una artista plàstica i de dos músics d'electrònica? Una nova creació, un diàleg entre dos llenguatges clarament diferenciats. La pintora barcelonina Marina Berdalet, resident a l'Estany des del 2001, i els músics berguedans Martí Barcons i Samuel Mateos, duet a No Parfum, guardonats el maig passat amb el nou premi Tendències, convocat per Regió7 i TVM, inauguraran el 22 d'agost a la sala la Plana de l'Om una exposició que sorgeix d'un treball conjunt. Titulada Tendències. Marina Berdalet-No Parfum, la inauguració no es limitarà a obrir les portes al públic sinó que consistirà en una performance de No Parfum i Berdalet. Ella aprofitarà per crear, en aquell moment, una nova obra suggerida per la música -ambiental, dura, radical i d'elevats decibels- que interpretarà el duet.

L'aparellament entre Berdalet i No Parfum ha estat creat a proposta d'aquest diari i la performance i l'exposició són el premi Tendències. Aquesta nova iniciativa vol posar en relleu talents emergents per tal que es puguin donar a conèixer més enllà del seu àmbit habitual. I fer-ho, també i sobretot en el cas del duet, en un espai poc convencional per a ells. Aquesta és, segons Pere Fons, director de la Fundació Caixa Manresa i responsable de sala de la Plana, una de les "gràcies del projecte: potenciar una creativitat que té una difusió limitada i situar-la en un espai on, probablement, la veurà un públic que normalment no hi té accés". Berdalet i No Parfum, que no es coneixien prèviament, van entomar la proposta, un experiment de contrastos que veurà la llum dimecres 22. Berdalet portarà a la sala de la Plana una seixantena d'obres, una selecció i altres creades expressament, que tenen com a denominador comú "la natura, una temàtica que és present al llarg de la meva carrera", explica Berdalet. Seran, sobretot, dibuixos, un gènere, subratlla "considerat sempre com un art menor, com un esbós" i que ella vol "reivindicar com a obra acabada". De fet, Berdalet exposarà "molts quaderns de dibuix" per ensenyar "el procés de creació". També es podran veure olis, algun vitrall i peces de vidre bufat. Es podrà veure des d'un dibuix de quatre metres a obres formades per una vintena de peces petites. L'artista ha treballat "estirant el fil, com faig sempre", partint de la figuració i tendint cap a la simplificació fins arribar a l'abstracció. Però també a l'inrevés, "en un procés de retroalimentació" que conforma un estil de traços delicats. I, per aquesta experiència, Berdalet s'ha inspirant "en la música de No Parfum". Ella els va enviar imatges de les obres que sortiran a la mostra i No Parfum, explica el gironellenc Martí Barcons, ha fet "una lectura musical de la seva obra". La creació musical té una durada d'una mitja hora que acompanyarà de manera constant l'exposició de Berdalet. La música es reproduirà per la megafonia de la sala.

No Parfum es va formar el 2010 per tirar endavant un projecte molt personal de música electrònica. Influenciats per artistes del Dark Ambient i IDM (Intelligent Dance Music), mesclen sintetitzadors i baixos en un directe que combina so analògic i digital, guitarres elèctriques, sons greus en dosis elevades i foscor extrema. Si les melodies de No Parfum acompanyaran la mostra, en el directe serà Berdalet qui plasmarà en un llenç les emocions que li provoqui la música del duet. Un mateix procés creatiu però vist, diu Barcons, "des d'una altra perspectiva". La performance està concebuda com una actuació de No Parfum.