P

aul Fuster està de gira... amb bici. Durant dos mesos pedalarà de dia i tocarà de nit. Divendres passat va començar l'aventura sortint del poble natal de la seva mare, Cardona (on el dia abans havia fet el concert inaugural), per dirigir-se cap a Borredà. "Feia fred, plovia, però el primer tram va anar molt bé", valorava a aquest diari el cantautor nord-americà d'origen bagenc. L'endemà, després del concert a la sala Puigmal, l'artista es va desplaçar cap a Gironella per oferir, dissabte a la nit, el tercer bolo: "el trajecte fins aquí ha anat perfecte, tot fa baixada", va comentar un Paul il·lusionat i en estat de gràcia.

Moments abans de pujar a l'escenari de la Font del Balç, Fuster, tapat fins a les orelles i amb una barba i uns cabells que continuen allargant-se cap al desconegut, es mostrava a Regió7 content del projecte: "sé que és difícil, però ara toca això, i aquí estem". Pel que fa a les primeres sensacions que ha tingut damunt de la bici, construïda amb les seves pròpies mans, en Paul va admetre que "és un vehicle gran, aparatós, però hi estic acostumat. Fa molts anys que m'hi dedico i la conducció va molt bé". El cantautor també està encantat amb el temps, tot i que Borredà el va rebre amb neu. I és que Fuster ha escollit la primavera expressament; si en d'altres èpoques era amant dels hiverns, dels tons grisos i de la solitud, ara viu un present ple de colors: "durant el viatge em paro a veure els esquirols".

El local, dissabte, era ple a vessar, i la bicicleta artesanal d'en Paul presidia l'acte des de damunt del billar. Fuster aprofitava els últims segons -el partit del Barça estava a punt d'acabar-, per reprendre forces menjant un plàtan (tal com fan alguns esportistes abans de sortir al terreny de joc), beure aigua (de la mateixa ampolla de plàstic que porta a la bici) i afinar la guitarra... Música i bicicleta, bicicleta i música; les seves dues grans passions fusionades en una unitat curiosa, que ja forma part de l'ADN fusterià. A les dotze tocades, el concert va arrencar.

Una de les primeres sorpreses de la vetllada va ser comprovar que Fuster no estaria sol a la tarima. El bateria Pep Mula, que ja el va acompanyar en l'anterior gira de Repte, es va voler sumar a la festa, a Gironella. La seva sintonia es va fer palesa en cada peça i la improvisació va ser total, contínua i genial. "Te'n recordes d'aquesta?" -li deia en Paul, arpegiant els primers acords de la cançó, mentre un Mula seriós assentia i prenia el ritme de seguida-. Per si no havia quedat clara la bona connexió entre ambdós músics, Mula i Fuster van acabar abraçats a l'escenari.

El gruix del concert va estar format pels temes de l'últim disc de Paul Fuster, Repte (Chesapik, 2012). El títol d'aquest àlbum descriu, realment, el que va suposar per a Fuster compondre i gravar, per primera vegada, un treball íntegrament en català (els seus pares són d'aquí, però ell va néixer i créixer als Estats Units). L'austeritat sonora de les noves cançons, amb uns arranjaments justos, s'ha acabat convertint en un dels principals atractius de Fuster, un artista diferent, de veu alta, i amb una aura de misticisme atraient.

A la Font del Balç van sonar pràcticament totes les joies de Repte, entre les quals van sobresortir Estem escoltant, Sóc fill de la meva mare, M'estàs fallant, La santa collons i Preuat i preuada. L'artista també va interpretar algunes de les seves peces antigues en anglès, i va regalar la versió colossal de Blondie, Heart of Glass, un clàssic en els seus concerts. Fuster va estar atent, concentrat i inspirat en tot moment. A diferència d'altres actuacions, gairebé no va parlar entre cançó i cançó, i va aparcar les seves espesses divagacions. Malgrat l'interessant concert que s'estava escoltant, un sector del públic no parava gaire esment, i la seva xerrameca va ser resposta, amb gràcia, pel cantautor de Minessota: "de què esteu parlant? Jo també ho vull saber! Teniu alguna pregunta? [...] Sou un públic maco però difícil". La gran majoria d'assistents, però, sí que va connectar amb Fuster i, amb aplaudiments merescuts, li van demanar bisos.

Després de l'actuació a Gironella, diumenge el cantant d'origen català tenia previst deixar terres berguedanes per dirigir-se a Vic i celebrar-hi el quart concert d'aquesta extraordinària gira. Avui, suma i segueix a Torelló. Fuster està en forma, en un moment excepcional, pedalant de valent... i quan aquest home està fi, els seus concerts poden ser brutals. Agafin-se fort, que ve Paul Fuster.