L'espai de música i gastronomia D'Arrel, al carrer de Sobrerroca de Manresa, se suma a la programació oficial de la Fira Mediterrània, que se celebrarà el novembre, amb una secció paral·lela que oferirà "música autènticament tradicional". La seva iniciativa se situa als antípodes de l'off ja existent, l'Estepa Mediterrània que programa la Casa de la Música amb propostes trencadores que vinculen la tradició amb el rock o amb l'electrònica. Per a Jordi Bertran, gerent de la Mediterrània, la nova secció, que s'ha anomenat Humus Mediterrani, contribueix a "donar força a la programació i és un graó més en el camí d'internacionalització de la fira perquè, en festivals com Edimburg o Avinyó, a més de la secció oficial tenen seccions concertades o off que hi estan en sintonia".

D'Arrel va obrir portes l'octubre passat gairebé coincidint amb la Fira Mediterrània i, sense temps a coordinar-se amb l'organització del certamen, va oferir, amb èxit, la seva pròpia oferta cultural. De fet, el local ja naixia amb la voluntat de donar continuïtat a la programació de música folk d'arreu del món a Manresa entre fira i Fira Mediterrània, un objectiu que ha anat complint en aquests mesos tant amb músics professionals com amb aficionats. Josep Hu-guet, un dels responsables de D'Arrel, explica que la idea de l'Humus va sorgir en "adonar-nos que hi havia un espai per cobrir a la fira: el més bàsic de la música d'arrel". De fet, s'ha triat Humus com a nom de la nova secció concertada amb la Mediterrània pel seu significat de franja de terra assaonada on neixen les arrels de les plantes.

La convocatòria per participar a l'Humus Mediterrani és oberta fins al 30 de maig i es tracta d'una plataforma concebuda "per a vells acordionistes o joves músics que fan recerca en la tradició, per a grups aficionats o semiprofessionals del gènere folk, i per a conjunts d'escoles de música tradicionals. Són les tres franges de les quals sorgeixen grups professionals que acaben tenint fama", destacava ahir Huguet. Per accedir a la programació, els aspirants passaran un filtre de qualitat, que posaran responsables de D'Arrel assessorats per tècnics de la fira. La majoria de concerts seran gratuïts i si l'any passat se'n van fer sis durant els quatre dies de fira, "enguany aspirem a més, cobrint també l'horari de matí". Fins i tot, si calgués, s'estudia la possibilitat de començar a crear ambient el cap de setmana previ a la Mediterrània.