L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) ha celebrat aquest diumenge al matí a Montserrat el 25è aniversari dels seus gegants, en Treball i la Cultura. La pluja i al fred han deslluït una festa en què estava prevista la presència de més d'un centenar de gegants de 65 colles vingudes d'arreu de Catalunya i del País Valencià. La relació dels gegants Treball i Cultura amb Montserrat és estreta, ja que l'1 de maig de 1988 es van estrenar en aquest mateix indret. Amador Codina, vocal de l'ACGC, ha explicat a l'ACN que un altre dels motius de la festa era la "presentació en societat" dels gegants, ja que "durant un temps han estat relegats de la vida pública pel seu mal estat de conservació".

25 anys després de la seva presentació pública a Montserrat, els gegants de Catalunya, en Treball i la Cultura, han tornat al mateix indret per celebrar el seu primer quart de segle. El fred i la pluja han deslluït la festa, en què estava prevista l'assistència de més de cent gegants de 65 colles vingudes d'arreu de Catalunya i del País Valencià.

A causa de les inclemències meteorològiques, s'han hagut de suspendre la majoria d'actes, com la cercavila de tots els gegants convidats a l'acte pel recinte del monestir. Tot i això, els visitants de Montserrat sí que han pogut veure i fer-se fotos amb en Treball i la Cultura que han fet el seu ball d'aniversari. A més, representants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya han fet una ofrena a la Mare de Déu de Montserrat.

Amador Codina, vocal de l'ACGC, ha explicat a l'ACN que a banda de celebrar el 25è aniversari dels gegants, la festa també ha servit per "presentar-los en societat". Codina ha explicat que durant uns anys en Treball i la Cultura "han estat relegats fora dels carrers perquè es trobaven en mal estat i, fa poc, els hem pogut restaurar i tornar-los a posar a la vida pública".

Manel Casserras i Boix, un dels creadors d'imatgeria festiva més important del país, va ser l'encarregat de construir els dos gegants l'any 1985. En Treball és bru i amb el cabell rinxolat com a herència del passat hebreu i àrab. Com a representant de la feina, duu un llibre de comptes a la mà i un gran anell amb el segell de Catalunya. La Cultura és rossa i d'ulls clars com a símbol de la influència de les cultures nòrdiques a Catalunya. Com a màxim exponent seu duu una englantina d'or a la mà, el reconeixement més important que s'atorgava als Jocs Florals catalans.

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) és una entitat fundada l'any 1984 que té com a objectiu treballar per la divulgació, conservació i estudi del món dels gegants. Actualment, aquest col·lectiu està integrat per més de 2.000 gegants que mouen entre 20.000 i 25.000 persones. En total, es tracta d'unes 500 entitats que mantenen una activitat continuada al llarg de l'any.