La companyia de pallassos bagenca Teatre Mòbil va fer el cim en la celebració del seu vint-i-cinquè aniversari, el 2010, amb una estada a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per representar el seu espectacle Reprís. Van aconseguir el 74,94% d'ocupació, amb 2.716 espectadors. El tercet format per Marc Fonts, Atilà Puig i Jordi Girabal torna a actuar a partir d'avui i fins al 9 de juny al TNC, però amb una obra que no té res a veure amb les seves obres destinades al públic infantil.

Els tres bagencs s'aventuren en el teatre per a adults amb Llibertat!, obra primerenca i de les més ben valorades de Santiago Rusiñol que, tot i això, no s'ha posat en escena des de l'estrena, el 1901. És una història sobre la "hipocresia d'un poble" que es diu tolerant però en el qual afloren tics racistes, en paraules del calafí Josep Maria Mestres, que és qui ha adaptat i dirigeix un text que tot i estar ambientat a inicis del segle XX diu molt sobre "l'ara i l'aquí".

L'actor de la Seu d'Urgell Roger Casamajor i Òscar Kapoya protagonitzen una obra que s'endinsa en un poble que rep amb temor el retorn d'un indià a qui acompanya un nen negre. Llibertat!, que es representarà a la Sala Petita, és, però, una obra coral amb un equip d'actors ampli en què hi ha l'olesà Quimet Pla, Maife Gil i Jordi Martínez.

També calia intèrprets per tocar en una banda i, havent-los vist en les funcions de fa tres anys, els responsables del TNC van pensar en Teatre Mòbil. A Llibertat!, Puig, Girabal i Fonts toquen instruments, però també fan altres papers: un fotògraf, el secretari de l'ajuntament, l'exaltat, menestrals, obrers en manifestació... Els bagencs, als quals va agradar molt la proposta del TNC, no es coneixien amb Mestres, "però va veure els vídeos de les actuacions, vam parlar i ens va acceptar de molt bon grat", diu Girabal, que afegeix que "canviar d'aires és molt saludable, coneixes altres maneres de funcionar, treballes amb actors de primer ordre... Tot és teatre, però molt diferent del nostre".