Sense seients. Així es troba des del setembre de l'any passat el teatre de l'Ametlla de Merola. Després d'acabar la primera fase d'obres, que va permetre la millora d'una gran part de l'edifici -renovació del sostre, nous camerinos, nova caixa escènica, nou sistema d'il·luminació i de so...-, l'històric teatre encara no té pati de butaques. I no sap quan el tindrà.

Fins ara, explica Mateu Fité, de l'Associació Cultural L'Esplai de l'antiga colònia tèxtil, el que s'ha fet cada vegada que s'ha organitzat una representació -com la dels Pastorets- és "muntar i pagar una grada i demanar les cadires de plàstic a l'Ajuntament de Puig-reig". És per això que aquest diu-menge els responsables del teatre han decidit "reivindicar" un pati de butaques en condicions i han proposat als veïns del poble que portin al teatre, de casa seva, la cadira. O la butaca, o el sofà. El lema? "Prou cadires de plàstic al teatre de l'Ametlla!!!".

L'acció reivindicativa es fa coincidint amb la representació de Live, l'espectacle de Xuriguera i Faixedas (exTeatre de Guerrilla) que es podrà veure diumenge, a les 5 de la tarda. Ells dos són l'excusa "perfecta" per tirar endavant una protesta que busca, amb l'ajuda dels veïns, "donar a conèixer aquesta situació". Dimecres ja tenien 16 cadires. A l'Ametlla són, aproximadament, 190 veïns.

No es tracta, matisa Fité, de cap protesta "contra l'Ajuntament", però sí d'una acció que vol conscienciar tothom que és "inconcebible tenir un teatre quasi acabat però... no del tot". Actualment, el pati de butaques està pensat per a unes 400 persones, 190 menys que abans de la rehabilitació.

A banda del pati de butaques -que es volen retràctils-, quedarà pendent l'arranjament de la façana, el vestíbul i el cafè. Les obres de rehabilitació van començar l'abril del 2009, després d'un periple d'ajornaments i del tancament del teatre per insegur el maig del 2008. La reforma integral del teatre es va pressupostar en uns 2 milions d'euros i la primera fase, acabada el setembre passat, en 700.000.