Innovació teatral i tecnològica, reivindicació de les arrels i defensa de la pròpia gent; aquestes són les característiques que dominen en el veredicte dels Premis Regió7-TVM del 2013, que són una reivindicació de la potència de la gent de la Catalunya Central i de les seves possibilitats. Els guardons es lliuraran el dimarts 21 de maig en un acte que se celebrarà a la sala Plana de l'Om de Fundació Catalunya-La Pedrera, a Manresa, amb l'assistència del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, de l'alcalde de Manresa,javascript:cargarFckEditor('pTexto'); Valentí Junyent, i de nombroses personalitats.

El jurat ha triat un elenc de guanyadors que representa fidelment la varietat del territori que cobreix Regió7, tant pel que fa a generacions, gèneres i activitats com pel que fa a tarannàs i ideologies. El premi Cultura s'adreça a un autor que ha destacat amb una dramatúrgia trencadora, transgressora, enemiga del políticament correcte; al mateix temps, el premi Ambaixador es lliura a un patrimoni religiós que projecta Manresa al món com cap altra cosa, molt més en l'any en què un jesuïta que s'ha format en l'esperit que sant Ignasi va concebre a Manresa ha estat elegit Papa. Una empresa innovadora que recull una tradició tèxtil secular amb enormes dificultats per subsistir, una entitat que lluita per posar fi a una infraestructura mortal i obsoleta; una altra que lluita per tirar endavant persones extremadament vulnerables del Solsonès i de Cardona, i una entitat que ha projectat llum sobre un passat que divulga amb tecnologia digital. Ric i plural com el país.

AMBAIXADOR

Cova de Sant Ignasi. Res no ha projectat tant el nom de Manresa pel món com el fet d´haver estat bressol del pensament de sant Ignasi. Enguany, l´elecció d´un Papa jesuïta ha posat la ciutat en el punt de mira.

EMPRESA

Buff Original. Empresa igualadina que ha fet de les peces multifuncionals i del seu cèlebre tapacolls un producte reconegut per tothom i exportat a 60 països. Un èxit nascut de les cendres de la gran tradició tèxtil igualadina, a la qual dóna nou impuls.

CULTURA

Esteve Soler. Dramaturg manresà que ha portat a escenaris de tot el món les seves contres: Contra la democràcia, Contra el progrés i Contra l´amor. Premiat arreu, les seves obres el converteixen en la ploma més innovadora del teatre català.

ESPORTS

Núria Picas. Manresana resident a Berga, ha completat la seva millor temporada amb un títol de campiona del món d´Ultratrail i un triomf a la cursa Cavalls del Vent. Als Sky Games del Pirineu va ser campiona del món de marató de muntanya i combinada.

COMUNICACIÓ

Memòria.cat. El web de l´Associació Memòria i Història de Manresa ha esdevingut la millor font de documentació històrica en línia del país. Els seus responsables investiguen, descobreixen i, a més a més, divulguen.

ACTIUS SOCIALS

Amisol. Entitat solsonina de suport als discapacitats intel·lectuals que atén o dóna sortida laboral a un centenar de persones, gestiona una residència i tutela tres pisos.

Premis votats pels lectors

L'ESTRELLA

L'Associacions per la C-55. Dues plataformes ciutadanes han aconseguit catalitzar durant els darrers anys el malestar pel col·lapse i l’alta perillositat del tram sud de l’eix del Llobregat, la temuda C-55. «No més punt negre km 27», el 2010, va ser la primera reacció organitzada, permanent i sostinguda. En va prendre el relleu «No més morts a la C-55», mobilitzada a partir del 2012. Justament en aquests moments està començant la emodelació d’alguns dels punts més tràgicament destacats d’aquesta ruta, on han mort 80 persones en 11 anys. La lluita de les plataformes ha tingut el 36% dels vots dels lectors. La monja Teresa Forcades ha quedat en segon lloc amb un 30%, i Núria Picas ha estat tercera amb el 17%.

L'ESTRELLAT

María Llanos de Luna. Responsables polítics de mig país, entre ells els de l’Ajuntament d’Igualada, han estat portats als tribunals per la delegada del govern central a Catalunya, María Llanos de Luna, per no haver respectat el compliment de la llei de símbols que obliga a incloure la bandera espanyola als llocs oficials. En un moment en què coincideixen una crisi que exigeix el màxim d’esforços als polítics i un esclat catalanista que fa sensible tot allò relatiu als símbols, María Llanos de Luna no ha donat més signes visibles d’activitat que la Defensa de la bandera. Els lectors l’han triat amb el 40% dels vots. Queda en segon lloc l’ACA, pel col·lector de salmorres (30%) i l’exalcalde de Moià, Josep Montràs (15%).