Els cinc anyets de la Sira són pura coqueteria infantil. El seu univers de princeses de vestit rosa inspira la mare talment com el naixement del primer fill, Yeray, la va desbloquejar quan es veia incapaç de parlar al públic jove des de la literatura. Trenta títols després, Mar Pavón (Manresa, 1968), veïna de Sant Joan de Vilatorrada, és una autora reconeguda, premia- da i, el més rellevant, publicada per editorials d'arreu de l'estat. La concessió d'un dels guardons en la vetllada dels Latino Book Awards, celebrada a Nova York, és el darrer reconeixement a una trajectòria que "encara no dóna per viure'n de forma exclusiva".

El tercer i, fins ara, darrer volum de les aventures de la gallina Cocorina va merèixer la condició de millor llibre infantil de ficció il·lustrat en llengua espanyola en els Latino Book Awards, un certamen que reuneix les produccions més destacades de les editorials d'Espanya i Amèrica. La creació de Mar Pavón va competir amb Egipto (Combel), de Pau Joan Hernández i Fernando Vicente, i Soy feliz, de la canadenca Walking for Peace Publishing, de Mony Dojeiji i Alberto Agraso.

Cocorina y el puchero mágico, del segell madrileny Cuento de Luz, s'adreça a nens i nenes de 3 a 6 anys amb les lluminoses il·lustracions de Mónica Carretero i un missatge sobre l'assetjament escolar idoni per a la lectura mediada de pares i mestres. El text parla del refús que pateix un pollet a l'escola on van els fills de Cocorina, objecte de burles i víctima de la incomprensió. L'escriptora creu que "el més important és que el nen s'ho passi bé amb el llibre, que en gaudeixi. A partir d'aquí, si hi ha un missatge, millor, hi ha maneres de fer-lo arribar encara que el seu contingut sigui dens, com ara escriure en vers. Es poden dir coses dolentes de forma divertida, sense aprofundir en excés".

L'acceptació del simpàtic animal es va començar a notar amb el títol inicial de la sèrie, La gallina Cocorina, que fa un parell d'anys va ocupar el segon lloc en el certamen que ara l'ha coronat. El següent lliurament de la sèrie, que en l'edició anglesa es va traduir com a Clucky in the Garden of Mirrors (Cocorina en el Jardín de los Espejos), va rebre la medalla de plata en la categoria de llibres il·lustrats per a nens menors de 7 anys en un altre certamen internacional de prestigi, els Independent Publisher Book Awards. Sumant els obtinguts per altres llibres, la relació de premis internacionals concedits a Mar Pavón arriba a cinc.

Cada tirada dels llibres de la Cocorina llença al mercat dos mil exemplars: del primer ja en van tres reimpressions i del segon, un parell. El quart està ara mateix en mans de la il·lustradora, amb el talent i el valor real de les persones com a tema. Mar Pavón admet que no perd l'esperança que la seva passió també sigui el seu suport econòmic, i en l'intent no deixa de treure projectes del calaix. Fa poc va sortir un conte en clau de cançó de bressol, Sira Sol (Amigos de papel), i la història d'un nen que viu enclaustrat, Fidel a l'ampolla (Edebé), un llibre "molt personal" que remet al vincle amb el seu fill i el despertar creatiu que la seva arribada al món va generar en la prolífica autora.

A la tardor veurà la llum ¿De qué tiene forma un corazón? (Imaginarium) i per a principis de l'any vinent està prevista la publicació de Rayas (Palabras de Agua), en col·laboració amb la il·lustradora santjoanenca Aroa Vivancos. Mar Pavón està centrada en el públic infantil, però té la il·lusió de veure editada aviat una novel·la curta, de mig centenar de pàgines, que ha escrit sobre les dures condicions de vida de les dones en llocs com l'Afganistan, un argument que remet a l'experiència viscuda per la jove activista Malala Yousafzai, tirotejada per un membre dels taliban. "Tinc els drets venuts, només fa falta que es publiqui", explica.