"És la primera vegada que ho faig. A veure com em sentiré. Se'm farà estrany sentir la música i no veure els músics". El manresà Santi Arisa obre aquesta nit a El Sielu (21 h) la nova temporada d'El Club de la Cançó amb l'espectacle Taverna de poetes, un muntatge que porta rodant des del 1998, amb diferents lliuraments discogràfics, el darrer del 2008, gravat en directe a la sala Luz de Gas. Ara, però, en comptes de la formació habitual de vuit músics, Santi Arisa només estarà acompanyat a l'escenari pel teclista i programador Ernest Manchón i "una orquestra invisible que es diu crisi".

No és un comentari qualsevol. Santi Arisa estrena format per "obligació". De fet, després dels darrers bolos de l'estiu, el músic va decidir dissoldre La Tribu de Santi Arisa, una formació amb més de quatre dècades a l'escenari: "hem resistit fins que hem pogut. Aquest any hi ha hagut molt poca feina i amb aquesta crisi costa trobar cantants i músics que s'impliquin d'una manera total. No hi ha diners per pagar assajos, viatges... les contractacions són escasses. I abans que baixés en picat la qualitat era millor plegar, deixar-la en standby". En aquesta vida no hi ha res definitiu i sempre "es podria tornar a activar" si la situació millorés. Això sí, "La Tribu dels setanta, fent temes propis".

La història de La Tribu no és aliena a la realitat d'altres orquestres, subratlla el músic: "les que sobreviuen són les cobla-orquestres", diu. El panorama de ball i festes majors ha canviat, i amb la crisi, també, la contractació. També reconeix que els darrers anys la formació interpretava música cada vegada "més comercial". Però hi havia una "compensació creativa perquè els guanys em permetien tirar endavant altres projectes com Pegasus o Taverna de poetes". Ara, diu "em dedicaré al que realment vull fer. Tinc 66 anys i és el que m'agrada". Com reactivar la formació de jazz Lakatans, amb Josep Mas Kitflus i Rafael Escoté.

Aquesta nit, Santi Arisa interpretarà un recull de temes dels tres enregistraments fets amb Taverna de poetes (1998, 2000 i 2008), peces de Salvador Espriu, Josep Carner, Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses... i estrenarà un parell de temes nou: El jazz s'està morint, de Josep Maria Fonollosa, i Metralleta, del sabadellenc Ferran Anell. A més, diu, "d'un tema participatiu" que necessitarà la complicitat del públic. Que ningú no pateixi, remarca, per la "riquesa harmònica i instrumental, que hi és, gravada, però hi és".