U

n record pòstum a la singular trajectòria artística d'un dels millors fotògrafs berguedans del segle XX, a través de la recuperació d'un dels seus muntatges més destacats. Amb aquesta finalitat una quarantena de persones es van aplegar dimarts al vespre al Pavelló de Suècia de Berga per veure la projecció de l'audiovisual Els Jardins Artigas, i retre així homenatge a Joan Ribera (1921-2005), fill de Guardiola de Berguedà i autor de les imatges d'un projecte que al seu dia es va presentar al Cercle del Liceu de Barcelona.

A l'acte hi va participar el guionista del muntatge, l'historiador baganès Jordi Planes, amic personal del fotògraf i col·laborador en diversos projectes. Planes va definir Ribera com "un guardiolenc universal i un home enamorat". Enamorat de "la família, de la fotografia i d'una terra berguedana que va adquirir un paper cabdal en la seva obra", va precisar. Veia el món a través d'un objectiu fotogràfic i "tenia una sensibilitat extraordinària per la imatge i per triar la música que acompanyava els seus muntatges de diapositives", va afegir.

A la projecció també hi van assistir els dos fills de l'homenatjat, en Joan Ribera i la Maria Victòria Ribera, els quals fa més de trenta anys que no viuen al Berguedà. Durant l'audiovisual, emocionats, van coincidir a assenyalar que "el muntatge arriba al cor". En Joan Ribera va recordar les "múltiples hores de veure el pare intentant sincronitzar tots els detalls dels muntatges", aspectes tècnicament complicats en aquella època. "Però la passió per voler fer les coses li permetia tirar endavant", va afegir.

D'altra banda, Maria Victòria Ribera assegurava que el seu pare "anava acompanyat de la càmera a tot arreu i sempre veia alguna fotografia. Altres persones no la veien, però ell sí. Sempre buscava el moment". Recorda com el seu pare "enviava a revelar les fotografies als Estats Units i tardaven dos mesos a tornar". Eren altres temps, on el sistema digital encara quedava molt lluny.

La família assegura que el seu pare va deixar un llegat de més de 28.000 diapositives, centrades especialment en paisatges berguedans. Cal destacar el Pedraforca com la seva icona, amb unes 3.000 imatges de la muntanya. "Un veritable símbol que el va convertir com a eix central de la seva obra", van indicar. "Va ser un home de cultura que va fer de la família i la fotografia la seva vida", van concloure amb orgull els dos fills.

Anualment s'organitza un concurs de fotografia inspirat en la seva obra. Enguany se n'ha celebrat la setena edició, amb la presentació de quaranta-quatre treballs, exposats fins a final de mes al Pavelló de Suècia, on també es pot veure l'obra guanyadora d'aquest any del fotògraf Josep Pont. El llegat de Joan Ribera té continuació.