La Llotja de la 16a Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 7 al 10 de novembre, s'inspirarà en les bresques de les abelles i els estands tindran forma hexagonal. Aquesta és la principal singularitat del projecte de l'empresa bagenca A Nou Serveis, que va guanyar el concurs per dissenyar l'espai professional, ubicat al Museu de la Tècnica de Manresa. El gerent de la Fundació Fira Mediterrània, Jordi Bertran, ha explicat aquest dilluns que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, els va demanar que s'allunyessin de "l'aspecte dels estands de fira multisectorial" i proposessin "una llotja amb valors arquitectònics"; una iniciativa que pot servir com a "prova pilot" per a altres cites.

El gerent de la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Bertran, ha explicat que la iniciativa de dissenyar una Llotja Professional que potenciés els valors arquitectònics i històrics del Museu de la Tècnica ha estat gràcies a una proposta que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, els va fer quan van començar a preparar la 16a edició de la fira. El Museu de la Tècnica es troba en l'edifici dels Dipòsits Vells de Manresa, un equipament que es va construir a mitjan segle XIX. En el concurs que es va convocar, es van presentar tres projectes i el de l'empresa bagenca A Nou Serveis d'arquitectura i immobiliaris en va ser el guanyador.

El gerent de la fundació ha assegurat que la Mediterrània "es convertirà en la primera fira de l'estat espanyol que canvia la imatge de la llotja per saltar, d'un espai firal, a un que ressalti els valors arquitectònics de l'edifici". La Mediterrània ha trobat el referent per donar aquest valor afegit a l'espai professional en la fira Medimex, que se celebra a la ciutat italiana de Bari. La Llotja de la Mediterrània, que es va traslladar l'any passat del carrer al Museu de la Tècnica, té capacitat per a 46 estands, que ara ja estan tots ocupats.

El món de les abelles, molt present

A més de la forma hexagonal de tots els estands, una altra de les característiques del projecte guanyador és que el material que s'utilitzarà és el cartró niu d'abella, un producte resistent que imita en la seva estructura interior la forma del rusc. L'arquitecte d'A Nou Serveis Joan Escalé ha explicat que una de les "premisses bàsiques" de la convocatòria del concurs era "formalitzar un disseny sostenible", requisit que els va animar ja que l'empresa bagenca està especialitzada en el disseny d'interiors sobretot amb aquest tipus de materials.

L'empresa bagenca va traslladar aquesta "filosofia de la bresca" que presenta el cartró niu d'abelles a la forma dels estands de la Llotja, que, a més a més, estaran distribuïts com ho estan les estructures de la cera de les abelles en un rusc. Aquest esquema ha permès crear "un recorregut intern perquè la gent pugui circular pels diferents estands", ha assenyalat Escalé.

Funcionalitat dels espais

L'altre responsable del projecte, Lluís Piqué, ha destacat que l'objectiu bàsic era "reconèixer els valors arquitectònics del Museu de la Tècnica, que té una personalitat important". Piqué ha afirmat que van trobar en "el tall de bresca" una manera de fer "compatible" l'espai professional amb l'arquitectura del Museu de la Tècnica i ha explicat que l'estructura hexagonal també els va permetre trobar la funcionalitat dels diferents espais per adequar-los a les activitats de la Llotja. Per exemple, hi haurà estands més resguardats per albergar les reunions entre professionals i trobar "més privacitat".

Els responsables del disseny de la Llotja també han tingut en compte els colors. Escalé i Piqué han escollit el blau per a la moqueta firal per reproduir el mar Mediterrani, i el verd, vermell i groc -que són els colors promocionals de la fira- per al terra dels estands. Bertran ha destacat que un dels grans avantatges de la iniciativa d'aquest any per a la Llotja és "la direcció única" de tot l'espai professional a càrrec d'A Nou Serveis, que en facilitarà el muntatge, a diferència d'anteriors edicions, quan concorrien diferents empreses en la instal·lació. El cost global del projecte de la Llotja d'aquest any és d'uns 41.000 euros.