La 16a edició de la Fira Mediterrània de Manresa presentarà més estrenes que mai. En total hi haurà 36 propostes -de les 113 amb què compta el programa- que es podran veure per primer cop a Catalunya, mentre que les coproduccions sumen una desena. Des de l'organització asseguren que aquest sempre ha estat un dels "leitmotivs bàsics" de la fira i, per aquest motiu, destaquen que enguany el certamen "va d'estrena". La primera proposta que s'estrenarà al país serà l'espectacle inaugural, que anirà a càrrec de l'artista convidat, Jordi Savall, acompanyat de la formació Hespérion XXI. Pel que fa a les estrenes absolutes, n'hi haurà més de deu, entre les que destaca el nou projecte de Kiko Veneno.

L'escena teatral i coreogràfica també compta amb diverses estrenes com la que es podrà veure el dissabte 9 de novembre amb el muntatge 'Manta', dels coreògrafs Héla Fattoumi i Eric Lamoreux. També destaca la poètica de l'espectacle eqüestre 'Ma bete noire', una coreografia del francès Thomas Chassebourg. Dues companyies teatrals que han triat la fira per dur a terme l'estrena absoluta dels seus nous treballs són els mallorquins Iguana Teatre i els catalans Taaroa Teatre i Bufa & Sons.

En aquesta mateixa disciplina teatral, també s'hi troba l'estrena a Catalunya del muntatge 'Los Rodríguez: una familia en crisis' de la companyia madrilenya La Rueda Teatro Social; i 'Passage'm, una proposta amb la qual els membres de la companyia portuguesa PIA- Projectos de Intervençao Artistica convertiran l'espai del públic en un escenari privilegiat per a la poesia visual.

Una altra proposta que s'estrena a l'Estat és el muntatge 'Mañana es Mañana', la darrera creació de Cridacompany, una jove companyia de circ modern i atrevit amb un peu a França i l'altre a Catalunya. En la vessant de la música, també destaca l'estrena absoluta del nou muntatge de la cantant algueresa Franca Masu, 'Almablava', o les estrenes a nivell estatal dels concerts dels occitants Moussu T e lei Jovents, del trio belga Aka Balkan Moon, o de la cantant israeliana Mor Karbasi.

Política de coproduccions

Pel que fa a les coproduccions, enguany el programa n'inclou una desena. Des de l'organització de la Fira destaquen que "més enllà de pensar en com combatre l'escassetat de recursos i com sobreviure a l'increment d'impostos, les coproduccions són ràfegues d'aire purament artístic que obren portes i finestres per ventilar mirades i aclarir perspectives". En música, s'ha treballat amb Kiko Veneno i Sergi Sirvent o amb l'espectacle de cloenda de l'Agrupació Musical Senienca.

Un gruix important del treball fet en les coproduccions s'ha invertit en els espectacles de públic familiar. En aquest apartat hi figuren l'espectacle de carrer sobre la imatgeria festiva de Manresa, el muntatge 'Anima'ls' de la companyia l'Obrador dels Somnis, i la peça 'Vatua l'olla, quina patxoca que fan!', de Paco Asensio.

En relació a la dansa, s'hi troba la particular proposta del coreògraf Álvaro de la Peña i el seu taller de dansa amb els interns del Centre Penitenciari Lledoners, que es podrà veure el diumenge 10 al pati del teatre Kursaal, així com l'espectacle de video-mapping anomenat 'Cruïlla', que realitzarà la formació SlideMedia. La llista finalitza amb la proposta multidisciplinària de música, poesia i glosa a càrrec de la formació Dallonses, liderada pel músic català Guillem Ballaz, que la Fira ha coproduït conjuntament amb el festival (A)phonica de Banyoles.