La companyia de titelles Galiot Teatre ha tret la Fira Mediterrània al carrer amb el seu nou muntatge, 'Bowt's'. Els vallesans han volgut recuperar l'essència dels seus inicis amb aquest muntatge itinerant amb titelles de gran format construïts amb fusta reciclada. Galiot ha iniciat els actes de celebració del seu vintè aniversari fent l'estrena absoluta del seu nou espectacle a la Fira Mediterrània de Manresa, un espai "molt estimat" per a ells. En una entrevista amb l'ACN, el fundador de la companyia, Jordi Monserdà, ha explicat que es considera un "artesà titellaire", ja que construeixen tots els titelles de manera artesanal i "no ens separem mai del nostre segell identificatiu, que és la fusta".

Sis grans titelles de tres metres i mig d'alçada s'han passejat pels carrers de Manresa aquest divendres al vespre. Es tracta de l'estrena absoluta del nou espectacle dels vallesans Galiot Teatre, 'Bowt's' o 'Grans titelles rodants'. Els titelles estan inspirats en unes joguines antigues típiques dels anys trenta anomenades arrossegadors i s'han construït de manera totalment artesanal amb fusta reciclada. Segons ha explicat Monserdà, són uns "personatges extrets de diferents contes" que s'enfilen dalt d'unes rodes gegants i emeten diferents sons. "Són com una enginyeria d'autòmat perquè van movent els braços i les mans".

Es tracta d'un espectacle sense text però "molt participatiu", ha explicat el fundador de la companyia. A més, segons Monserdà, "té la peculiaritat que crea molta curiositat entre el públic, ja sigui petit com gran". "El públic queda bocabadat perquè els titelles són molt grans i quan es comencen a moure cadascun d'ells interactua d'una manera diferent". La música també té un paper rellevat al nou muntatge de Galiot Teatre, ja que cada personatge emet un so diferent que va variant a mesura que els titelles es van movent.

Per Monserdà, la societat actual "ha deixat de banda els valors més propers, els de la joguina senzilla i de ser capaços de construir un castell amb quatre fustes". Per això, la companyia "intenta trencar aquesta barrera" i "fer un viatge en el temps que, en comptes d'anar endavant, anem enrere". Amb el nou espectacle 'Bowt's', Galiot Teatre intenta "que es pari el temps per gaudir d'un moment molt visual i plàstic".

Els Galiot Teatre compliran l'any que ve vint anys de carrera. Mirant enrere, Monserdà avalua que la companyia ha passat dues etapes molt diferents, la de la primera dècada i la segona. "Fins l'any 2001 teníem moltes ganes de fer coses però necessitàvem combinar-ho amb altres feines que ens ajudessin a crear el projecte. A partir d'aleshores, ja creem tota l'estructura de l'empresa que ens ha portat a on som ara", ha detallat Monserdà.