El nombre de persones que parlen català supera per primera vegada els 10 milions, fet que suposa el 72,4% de la població de la comunitat lingüística, segons el 6è informe sobre la situació de la llengua catalana, amb dades del 2012, que l'Observatori de la Llengua va presentar ahir a Barcelona. El coordinador de l'estudi, Miquel Àngel Pradilla, va indicar en roda de premsa que, segons aquest estudi, 12,8 milions de persones declaren entendre la llengua catalana (el 91,7%) i 7,3 milions diuen que la saben escriure (52,6%).

Per comunitats, a Catalunya el 14,8% diuen que no el saben parlar; a les Illes Balears la xifra puja fins al 28,45% i al País Valencià (a la seva zona catalanoparlant) hi ha el 41,63% que no la parlen. Quant a la població que va declarar que tenia el català sol o amb una altra llengua com a llengua inicial el nombre va ser de 4,4 milions, el 31,2% del total.

Per a Pradilla, el català "va fent el seu camí complet, malgrat una ofensiva judicial sense precedents i que les autonomies on el PP va recuperar l'hegemonia van iniciar una creuada contra el seu reconeixement, la protecció jurídica i la normalització lingüística". Si aquestes dades es comparen amb les del 2003, quan es va elaborar el primer informe -que es va presentar el 2004-, s'observa que ha augmentat el nombre de parlants de català de 9,1 milions als 10,1 actuals, mentre que el nombre de persones que deien entendre'l llavors ha passat d'11 milions als 12,8 actuals.

Segons el coordinador de l'estudi, l'ensenyament de la llengua és clau per a aquest increment, "perquè proveeix el català de nous usuaris", encara que els percentatges són molt diferents segons es tracti de Catalunya, lel País Valencià o les Illes. També va parlar de l'ofensiva contra l'estatus normatiu del català" i va asseverar que està vivint un "setge legislatiu", amb lleis com les del ministre Wert, "que ataca la immersió a les escoles", el decret de trilingüisme a les Illes Balears i el LAPAO a Aragó.

Pradilla també va subratllar que l'any 2008 es va produir un descens d'unes 86.000 persones de parlants inicials en relació amb els de les dades del 2003, principalment, per l'arribada de forts contingents d'immigrants en edat laboral. A l'informe, d'altra banda, s'indica que el català a Europa ocupa el 16è lloc de les llengües segons el nombre de persones que el parlen i la setena posició en funció dels que la tenen com a segona o tercera llengua. A escala mundial, el català és la dinovena llengua per nombre d'usuaris a la xarxa social Twitter.

L'estudi acaba fent èmfasi en "l'estat de descohesió de la comunitat lingüística catalana, amb fragmentació administrativa i l'absència de relacions fluides entre una bona part dels territoris de l'àmbit lingüístic. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va considerar que encara són necessaris "activistes" a favor del català davant una situació que ha qualificat d'anormalitat". En el seu parlament, tampoc no va obviar el tancament de Canal 9 a València i va parlar de "manifesta desigualtat territorial", amb dèficit de "competència oral activa a València i Alacant".

Els territoris de parla catalana, entre els quals s'inclouen Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Andorra, tenen una població d'uns 13,6 milions de persones.