El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya acull fins a mitjan gener l´exposició sobre la història centenària de la potassa a Súria que es va poder veure a principi d´any a la localitat bagenca. La mostra fa un recorregut pels aspec- tes humans, urbanístics i socials de la relació que ha mantingut el municipi amb l´extracció minera.

La història es va iniciar a final de 1912, quan René Macary i Emili Vi- ader es van adonar que hi havia potassa a l´indret de resultes de l´explo- tació d´un pou que hi havia a la zona del Salí. Des d´aleshores, i especial- ment a partir del 1919, data en què Solvay es va fer càrrec de l´explotació industrial, la trajectòria de Súria és indestriable de la que ha tingut la potassa.

La mostra es pot veure al nou espai que el museu ubicat a Terrassa dedica a les empreses centenàries. Un itinerari històric que també apunta cap al futur de l´activitat, ja que després d´un segle continua a ple rendiment i amb la mirada posada en el projecte Phoenix per comercialitzar la sal que s´obté del treball amb el mineral.

L´espectador pot passejar pels diferents àmbits de l´exposició fent esment als interessos múltiples que genera el tema. Des d´un primer moment, la descoberta del jaciment va generar un interès geològic tant o més rellevant en l´instant inicial que l´industrial.

Quan l´empresa química belga Solvay va comprar el negoci -i va constituir la societat Minas de Potasa de Súria-, es va posar en marxa un moviment que va marcar profundament el poble de Súria. Es van alçar noves edificacions que seguien el patró de les ciutats obreres, inicialment segregades dels nuclis urbans que amb els anys s´hi van acabar integrant. Com en les colònies industrials, els habitatges formaven un teixit urbà en què també hi havia serveis com ara una cantina, un economat i un centre mèdic. Per als directius, un casino i dues pistes de tennis.

Súria es va modernitzar amb avenços com l´aigua corrent i el telèfon i la construcció de les escoles i l´actual ajuntament. En paral·lel a la transformació física del municipi es va produir l´arribada de nouvinguts que van introduir el sindicalisme i l´anarquisme. Solvay va plegar veles a Súria al principi dels anys 80, moment en què l´explotació va passar a mans de l´Instituto Nacional de Industria abans de recalar en les de l´empresa privada Iberpotash el 1998. Entre les activitats previstes hi ha la conferència La descoberta de la potassa a Súria el 1912, a càrrec d´Albert Fàbrega, el 12 de desembre a les 18.30 h.