L'escriptora del llibre, Imma Cabré, a Bellprat amb el capgròs que recorda la primera alcaldessa del municipi, Natividad Yarza. Cabré va descobrir la història de la mestra republicana quan l'any 2009 va assistir a la commemoració del 75è aniversari de la seva elecció. Enguany va tornar al poble amb motiu del memorial de Yarza, i l'any que ve hi serà de nou per presentar la novel·la a Vila del Llibre.

Imma Cabré, escriptora de Sabadell, ha publicat la seva primera obra, Els senyors del poder, que ha guanyat el premi Gregal de novel·la històrica. Una història que combina la política-ficció amb la reivindicació de la figura de Natividad Yarza, la primera alcaldessa de l'estat espanyol, que va guanyar les eleccions municipals del 1934 al petit municipi de Bellprat, a l'Anoia. Cabré va descobrir la història de Yarza gairebé de casualitat, i en va quedar fascinada. Ara li ha dedicat un reconeixement en forma de llibre.

Com va descobrir el personatge de Natividad Yarza?

L'any 2009 treballava a Presidència del Parlament amb l'Ernest Benach i ens van convidar a Bellprat per assistir a l'homenatge de Natividad Yarza. Jo no n'havia sentit mai a parlar, ni de Bellprat ni d'aquesta dona. Però quan hi vaig anar, em vaig quedar enamorada del poble i del personatge. Em va semblar una dona amb molta força. Quan vaig sentir la seva biografia, em va semblar que era una vida que mereixia fer-ne una novel·la, o fins i tot una pel·lícula.

Així que es va decidir a fer-ne una novel·la.

Com que m'havia cridat l'atenció, vaig voler saber més de la Natividad i després d'aquell dia vaig buscar més informació. Realment no n'hi ha gaire, i això també em va cridar l'atenció. A més, ningú amb qui parlava n'havia sentit a parlar mai. El que més em va inspirar va ser la Revista d'Igualada, on vaig trobar diferents reportatges dedicats a ella, així com un reportatge de la revista Sàpiens on explicava que el president Companys la va rebre. De fet, amb aquest episodi, després vaig fer un capítol de la novel·la. Tenia poca informació, sabia que era mestra, i que va presentar per Esquerra Republicana de Catalunya l'any 1934. Amb les poques coses que sabia d'ella vaig intentar imaginar-me com devia ser.

A la novel·la s'hi barregen ficció i realitat?

Sí. És una novel·la de política-ficció que es divideix en dues etapes. Hi ha una part que passa a l'actualitat, a Barcelona, durant una campanya electoral a la presidència de la Generalitat, i on tot és fictici. Després hi ha una altra etapa, que se centra en les municipals del 1934, i que està situada a Bellprat, on apareix el personatge històric de la Natividad Yarza que sí que va existir a la realitat. Per acabar, hi ha un punt al final de la novel·la on les dues històries conflueixen. Però el 90% de la història és ficció. Per exemple, sabem que Yarza va passar els seus últims anys de vida a l'exili. Cap al 1940 va intentar tornar i, de fet, ja havia dit el dia i l'hora que arribaria a la seva família, però quan la van anar a buscar a l'Estació de França van arribar només les seves maletes, ella no. Em vaig intentar imaginar el que podria haver passat. I quan la novel·la ja estava acabada, resulta que es va trobar l'hospital on suposadament havia mort. En aquest cas, jo vaig optar per mantenir la versió novel·lada dels fets.

Quin és l'argument principal del llibre?

La novel·la presenta dos ambients, un de més rural a Bellprat i un altre més urbà a Barcelona, però ?tots dos tenen en comú els jocs de poder. La tesi del llibre és que els senyors del poder existien el 34 i existeixen avui, amb unes altres cares, però que el poder real segueix en les mateixes mans. El poder és un fil que travessa la història, i malgrat tractar-se de dos moments polítics ??ben diferents, el que vull donar a entendre és que no hi ha tantes diferències, aquells que controlen el poder i tenen por dels canvis hi han estat sempre.

Quines diferències troba entre les formes de poder en els dos moments històrics?

El món ha canviat. Ara hi ha més informació i els poderosos no són tan intocables com quan hi havia el caciquisme més pur. Malgrat això, hi ha algunes famílies que mantenen una situació estratègica de poder.

És la seva primera novel·la i en poc temps ha guanyat diversos premis com a autora. Com viu aquest reconeixement?

Havia guanyat alguns premis de relats curts que s'havien publicat en obres col·lectives amb altres finalistes, però aquesta és la meva primera publicació en solitari. Els senyors del poder ha guanyat el premi Gregal de novel·la històrica, que convoca l'editorial Gregal, de Maçanet de la Selva. Quan estava en procés d'editar el llibre, em van trucar per dir-me que havia guanyat el premi Helena Jubany de relats curts. Estic en una mena de núvol... ?

Creu que la figura de Natividad Yarza, com a mestra i primera alcaldessa, està poc reconeguda?

Sí. De fet, per mi tot va començar per la curiositat que fos una persona tan extraordinària i no haver-ne sentit a dir mai res, enlloc. M'agradaria que el llibre servís per treure-la de l'oblit.