El telefilm Olor de colònia, basat en l'opera primanovel·lística de l'autora berguedana Sílvia Alcàntara, és un dels quatre candidats per aconseguir el Premi Gaudí de la seva categoria en la gala que se celebrarà el diumenge 2 de febrer al Barcelona Teatre Musical. El projecte dirigit per Lluís Maria Güell es va rodar a Cal Vidal i a d'altres colònies fabrils del Llobregat berguedà, i es va emetre per TV3 a mitjan mes d'octubre uns dies després que Regió7 i Bages Centre n'organitzessin la projecció en primícia en dues sales del multicines manresà.

Olor de colònia explica la història d'amor impossible que protagonitzen el Climent i la Teresa a la colònia tèxtil Viladomat els anys 50 del segle passat. La novel·la de Sílvia Alcàntara, filla de Puig-reig, ha estat un dels grans èxits de vendes de la literatura catalana de l'última dècada i la seva versió televisiva va posar d'actualitat el món endogàmic i jerarquitzat de les colònies que l'escriptora berguedana va retratar fidelment.

La producció de Diagonal Televisió i Televisió de Catalunya contendirà amb Carta a Eva, una cinta sobre Evita Perón que es va rodar tant a l'interior com a l'exterior de la basílica de la Seu de Manresa, amb direcció d'Agustí Villaronga; Desclassificats, d'Abel Folk i Joan Riedeweg; i Concepción Arenal, la visitadora de presons, dirigida per Laura Mañá i produïda per Distinto Films, un segell del qual n'és un dels socis propietaris l'olesà Josep Amores i que l'any passat va tenir vuit nominacions als Gaudí i tres als Goya per Els nens salvatges.

La cardonina Elena Ruiz, que fa un any va obtenir el Goya pel seu treball a la lloada Lo imposible, ha estat nominada en la categoria de Millor muntatge per la feina feta amb Albert Gutiérrez a Barcelona, nit d'estiu. Els seus rivals seran Bernat Aragonès (Fill de Caín), Neus Ballús i Domi Parra (La plaga) i David Gallart (La por).

"Los últimos días", favorita

L'angoixant història d'amor que porta per títol Los últimos días, ambientada en una Barcelona postapocalíptica, és la producció més nominada, amb onze candidatures. Paradoxalment, però, no figura en el quartet que aspira al guardó de Millor pel·lícula, honor que recaurà en Barcelona nit d'estiu (amb el manresà Miki Esparbé entre els intèrprets), Fill de Caín, amb el també manresà David Victori com a coguionista, La plaga, amb Neus Ballús a la direcció, o Tots volem el millor per a ella, del tàndem Mar Coll (direcció) i Nora Navàs (interpretació).

Les esmentades Neus Ballús i Mar Coll, Jordi Cadena (La por) i els germans Àlex i David Pastor (Los últimos días) aspiren al Gaudí de Millor director. En el terreny actoral, els vuit nominats són Nora Navas (Tots volem el millor per a ella), Candela Peña (Ayer no termina nunca), Vicky Peña (Un berenar a Ginebra) i Íngrid Rubio (La estrella), en el capítol femení, i Javier Cámara (Ayer no termina nunca), Eduard Fernández (Todas las mujeres), José Sacristán (El muerto y ser feliz) i David Solans (Fill de Caín), en el masculí.

En la categoria de Millor pel·lícula documental ha estat nominada Món petit, el viatge en cadira de rodes a l'altra punta del món que va protagonitzar el jove es- parreguerí Albert Casals.