"És un gran material que havia de compartir". Així resumeix el professor del grau de Gestió d'Empreses de la FUB Joan Morales Alcúdia (Barcelona, 1967) el seu darrer treball literari: Saramago por José Saramago (Editorial El Páramo). Després d'un llibre de relats, un de poemes i una novel·la, Morales ha optat per transcriure el que va aprendre en un taller d'escriptura del premi Nobel portuguès José Saramago. "Em vaig enamorar", reconeix.

El professor de la FUB va presentar l'obra, divendres al vespre, a la llibreria manresana Dos de Piques. Acompanyat pel dramaturg i escriptor Francesc Castells i el filòleg i escriptor Jordi Estrada, Morales va voler explicar les raons que el van dur a escriure un llibre sobre algú que dues dècades endarrere ni tan sols coneixia. "Al 1996 vaig llegir el seu primer treball, després tota la seva obra i, al 2000, em vaig inscriure en un curs seu impartit a Santander", resumia.

Morales va tenir la sort de tractar amb el premi Nobel del 1998. "Em va confessar que volia que se'l recordés com un gran home, no pel que havia fet", explicava en la presentació. No obstant això, ha volgut fer públic el que li va ensenyar algú que es va presentar dient que "no es pot ensenyar a escriure, però sí aprendre a fer-ho".

Morales va enregistrar totes les sessions del curs de Saramago i, posteriorment, les ha transcrit. "Fa reflexionar sobre coses que creies que tenies clares", sintetitzava Castells, durant la presentació. En canvi, Estrada preferia avançar als assistents, que omplien la llibreria manresana, una de les grans lliçons, inclosa en l'obra, que va donar el mestre Saramago al mestre de la FUB: "les paraules per si soles no tenen cap valor, necessiten ser acompanyades".

Durant la presentació, Morales no va voler aprofundir en el contingut de la seva darrera obra. Va optar per explicar com havia estat la gestació. Va explicar, per exemple, com va conèixer la vídua de Saramago, la periodista Pilar del Río, qui, a més a més, és l'autora de l'epíleg. I per concloure, l'expert en Saramago es va voler quedar amb una de les seves reflexions: "ell deia que els humans seguim en procés de construcció. Era un apassionat de la bondat. Ara és quan calen més Saramagos".