El treball de l'artista manresà Antoni Roixes (Manresa, 1973) 'L'home-Mira-Pensa-Estima-Canta-Riu' il·lustrarà el cartell de la 17a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Es tracta del retrat d'un gondoler italià fet amb traços senzills i amb símbols que expliquen el camí que segueix el procés d'enamorament. L'autor ha assegurat que és una obra "simbolista" on intenta expressar el "tarannà mediterrani". "He tornat al dibuix de nen petit adult per expressar les coses i aconseguir que el cartell arribi a tots els públics", ha explicat. Aquest cop l'organització de la Fira Mediterrània ha volgut apostar pels artistes del territori i ha escollit l'artista manresà per a l'elaboració del cartell.

L'artista manresà Antoni Roixes ha creat l'obra com a reflex del tarannà mediterrani. "Gent expressiva, atrevida, viatgera, emprenedora i visionària", ha dit. Amb un traç senzill i amb l'ajuda de símbols, Roixes ha volgut il·lustrar el camí que segueix el procés d'enamorament. "Com les coses ens entren pels ulls, ens van a parar al cap i baixen cap avall, les llencem i les cantem", ha explicat.

El director artístic de la Fira, David Ibáñez, ha assegurat que es tracta d'una imatge "coherent, atractiva, desenfadada i creativa", fidel a una visió oberta i plural de la cultura popular.

Un artista internacional desconegut a la seva ciutat natal

Antoni Roixes és un artista internacional no prou conegut a la seva ciutat natal, Manresa. Tot i que resideix a Mèxic des de fa onze anys, ha assegurat que, com a manresà, fer el cartell de la Mediterrània "és molt bonic i interessant, i una bona manera de fer-me conèixer una mica més i que la ciutat sàpiga qui sóc".

Per Ibáñez, Roixes "no és un artista manresà qualsevol, sinó que és un viatger. Ha viscut a Nova York, Mèxic, i hi ha exposat". Un fet que, segons el director artístic de la Fira, "li dóna una canya i cultura a la seva obra".

Una obra dedicada a un amic exemplar

Roixes ha volgut dedicar l'obra al seu amic, Andreu Riera, empresari manresà desaparegut l'any 2006 víctima d'un accident de trànsit. Per Roixes, Riera és l'exemple d'un pioner mediterrani. "Una persona emprenedora, visionària, amb la paraula democràcia sempre a la boca", ha dit.

Riera (Manresa, 1970) va ser fundador de l'empresa especialitzada en vot electrònic Scytl Secure Electronic Voting S.A, professor de la UAB i coautor de nou patents internacionals.