04 de juliol de 2014
04.07.2014

Les aranyes que guarden la memòria

Cristina Zafra i Laura Casaponsa obtenen el Premi de la Taula de les Arts Visuals amb un projecte de música i arts plàstiques sobre el pas del temps S'inaugurarà a la casa Lluvià el 28 d'agost

04.07.2014 | 00:00

Des del 2006 treballen a l'Escola de Música Esclat i sempre estan "maquinant projectes". Qui ho explica és l'artista i il·lustradora manresana Cristina Zafra (1978), que amb la compositora Laura Casaponsa (1979) han estat les guanyadores del segon Premi de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), convocat per aquest col·lectiu i el Centre Cultural el Casino. Casaponsa estava treballant en una obra musical titulada La casa de les aranyes, un títol "molt suggerent", explica Zafra, que ha estat la base i que ha donat nom al projecte que les ha fet guanyar el premi. L'obra es podrà veure a partir del 28 d'agost, a la casa Lluvià, i fins al 20 de setembre.
Què acumula el passat? Pols i teles d'aranya. Música i arts plàstiques conformaran un treball que vol reflexionar sobre el pas del temps, concebut metafòricament com una aranya, i com aquest intervé "de manera creativa sobre els objectes, les imatges i els records". Es tracta de veure com aquest passat es transforma per, novament, reconstruir-lo. La casa de les aranyes explicarà una història que podria ser real, d'una família que podria haver existit, que podria haver viscut en una casa senyorial ("com aquesta", explicava ahir Zafra, en una de les estances de la casa Lluvià) i, a través de la música i de la intervenció plàstica de fotografies antigues dels membres d'aquesta família i de les mateixes partitures que s'escoltaran, l'espectador tibarà del fil del discurs per reconstruir un relat. Què serà el seu: "ni el de la història ni el nostre", subratllava ahir Zafra en la presentació del projecte. Pensat per a l'espai on es podrà veure, la intervenció provarà de convertir diferents estances de la casa Lluvià en una tela d'aranya, aprofitant l'estructura arquitectònica i a través de la intervenció artística; també, amb una pantalla de projecció de vídeo i dos altaveus on s'escoltarà l'obra musical. La música vol ser, com explica Zafra, el fil conductor de la història. Seran aproximadament 10 minuts que s'aniran repetint. Llenguatge contemporani, creador de l'atmosfera, amb acordió i instruments de percussió. Les imatges es recrearan a partir de diferents tècniques (transferències, dibuix, desgastos, manipulacions informàtiques...). Hi predominaran dos colors, el blanc i el negre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.