p

ot ser simplement una forma geològica curiosa, causada per les filtracions d'aigua i la pressió de la terra. Però Agustí Alcaraz, veí de Mura de 62 anys que es dedica a fer d'observador geològic des que en tenia 11, sosté que es tracta de manatins petrificats fa milers d'anys. "Seria un cas insòlit, desconegut", afirma. Per què? Perquè s'han localitzat vegetals i petits peixos petrificats, però "no s'ha trobat mai un mamífer petrificat, que conservi la pell i tota la morfologia. Només s'han trobat fòssils d'esquelets", apunta.

Alcaraz, que es dedica a divulgar els seus coneixements en xerrades i exposicions, va comunicar a l'Ajuntament la seva descoberta, situada en una torrentera a un quilòmetre del nucli de Mura. L'alcalde, Martí Perich, explica que per tal de contrastar la descoberta es va encomanar una investigació a tècnics del Geoparc de la Catalunya Central. Amb aquest objectiu es van desplaçar ahir a Mura els geòlegs Ferran Climent, director científic del Geoparc, i David Parcerisa, professor de la UPC i també integrant del comitè científic de l'organisme del Consell Comarcal del Bages. L'objectiu a investigar és una cria: "la panxa amb les dues aletes fa 60 centímetres, fet que indica que és un petit manatí. Les altres roques que té a sobre corresponen a altres de més grans, potser a la seva mare protegint-lo", indica Alcaraz.

L'informe oficial dels geòlegs del Geoparc determinarà si es tracta d'una gran troballa, que preservarà els drets d'Alcaraz com a descobridor. Ahir, després de visitar l'indret, van manifestar la seva intenció de tornar-hi per mirar-s'ho amb deteniment: "els cal verificar el tipus de roca, perquè hi ha morfologies molt idèntiques".