El Gran Teatre del Liceu acull a partir d'avui una nova producció de l'obra Porgy & Bess, de Georges Gershwin, en una versió de l'Òpera de la Ciutat del Cap que ubica l'acció en un gueto de Sud-àfrica dels anys setanta, segons va explicar ahir la directora artística Christine Crouse. Trenta-dos anys després de la seva última representació al Liceu, el públic barceloní tornarà a seguir la història de l'amor que Porgy, un home invàlid, bo i generós, sent per Bess, una dona desvalguda i drogoaddicta que busca protecció i una vida millor.

Considerada una de les grans òperes del repertori del segle XX, Crouse va defensar ahir en roda de premsa que els Estats Units -lloc on transcorre originàriament l'obra- i Sud-àfrica tenen molts punts en comú en àmbits com el jazz i la religió, fet que queda patent en la producció. En el Porgy & Bess que es podrà veure a la capital catalana fins al 18 de juliol, els temes s'han adaptat a l'anglès sud-africà, la qual cosa provoca, segons la directora artística, que els cantants "s'identifiquin molt millor amb la història, sentint-la d'una forma molt íntima".

En aquest punt, una de les cantants que es posarà a la pell de Bess, Nonhlanhla Yende, va revelar que ella havia crescut en una zona com Soweto i "moltes de les situacions que apareixen en l'òpera formen part de la vida; les veia dia sí dia també". També va remarcar que el paper de Bess enganxa i permet reflexionar sobre com una persona arriba a consumir drogues en un entorn que no sigui propici o vivint situacions de rebuig. L'altra cantant que interpretarà Bess en algunes de les funcions, Philisa Sibeko, va indicar que es tracta d'una òpera d'esperança i protecció, "que té molt a veure amb la prosperitat i amb obrir les ales, cosa que com a éssers humans busquem sempre".

El director musical, el britànic Tim Murray, va avançar que s'ha aconseguit trobar "una veu molt africana, que posa els pèls de punta" i va asseverar que Sud-àfrica, on va arribar per primera vegada l'any 2000, és "un país ple de cant". Alhora, va ressaltar que les proves amb l'Orquestra Simfònica del Liceu van ser "meravelloses, com tocar el cel".

L'òpera, amb una cançó tan popular com Summertime per començar, dura tres hores, amb tres actes, en els quals es combinen escenes costumistes amb la història protagonitzada per Porgy i Bess. Aprofitant que cada vegada que s'ha representat a Barcelona ha estat "un esdeveniment", el director de màrqueting del teatre, Agustí Filomeno, va donar a conèixer que uns 500 comerços de Ciutat Vella lluiran en els seus aparadors un cartell indicatiu.