12 de juliol de 2014
12.07.2014

El jaciment de les Guixeres es 'complica'

La campanya arqueològica de Súria fa emergir fragments de paret que obren nous interrogants sobre les dimensions del poblament de Sant Pere del Puig Dijous va sorgir una tomba infantil fora de la necròpoli desenterrada fa un any

12.07.2014 | 08:19
El diner de billó que s´ha desenterrat a la zona del puig de Sant Pere

A
ixò es complica!", afirmava ahir al matí Albert Fàbrega mentre recorria el jaciment de Sant Pere del Puig relatant per a aquest diari les novetats de la desena edició de la campanya d'excavació que patrocina l'Ajuntament de Súria a les Guixeres. L'historiador no va afegir "... per sort", però se li notava en una mirada il·lusionada i comprensiblement cansada després de dues setmanes de feina que els treballs han arribat a un punt en què a cada resposta que es desenterra apareixen tres o quatre preguntes noves. Fa una dècada, la vegetació cobria l'indret. Avui en dia, les pedres fan emergir un fragment de la història local alhora que plantegen un grapat d'enigmes.
La campanya d'enguany no té una descoberta impactant per fer un titular llaminer a l'encapçalament d'aquest article, però no per això els jorns viscuts per una trentena de voluntaris, entre amants del patrimoni i alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Mig-Món de Súria, han estat en va. Dijous va aparèixer una tomba d'un nadó, de qui es calcula que no tenia ni dos anys quan se'l va cobrir amb una modesta sepultura. Dies enrere també es va trobar una moneda petita -de la mida de l'àrea platejada d'un euro- de l'època del rei Alfons I, datada a final del segle XII, el que es coneixia com un diner de billó encunyat amb un aliatge d'argent i altres materials com l'estany i el coure. Fa cinc anys ja havia aparegut una altra moneda, un croat de l'època de Jaume II de final del segle XIII.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.