Veure la televisió, anar al cinema, escoltar la ràdio i llegir llibres són les activitats culturals que desperten més interès entre la població catalana, segons un informe elaborat per la conselleria de Cultura, a partir de les dades de l'Enquesta sobre participació cultural dels catalans el 2013.

L'interès per cadascuna d'aquestes activitats és avaluat en una escala del 0 al 10, obtenint veure la televisió una mitjana de 7,12; anar al cinema, un 6,89; escoltar la ràdio, un 6,79 i llegir llibres un 6,74.

En canvi, els videojocs (2,37) i descarregar-se o accedir a continguts digitals obtenen un 3,70 i un 3,97, respectivament.

Accedir a continguts digitals està puntuat amb un 3,97 i acudir a l'òpera amb un 3,72, encara que, segons el Departament de Cultura, "resulta factible pensar que aquests interessos no es distribueixen de manera homogènia entre la població catalana".

D'una altra banda, de l'enquesta es dedueix que per a nou de cada deu catalans la cultura és "molt o bastant important" en les seves vides.

També estableix set grans categories de catalans en funció de les seves preferències culturals: analògics, quotidians, clàssics, digitals, moderns, inquiets i apassionats.

Els analògics -persones que accedeixen a la cultura majoritàriament a través de la ràdio i la televisió- representen un 10,5 per cent de la població i presenten un interès molt baix per tots els àmbits de cultura analitzats, excepte per la televisió (7,14) i en menys grau la ràdio (5,08).

Formen part d'aquest grup persones que viuen en llars amb baixos ingressos, no superant en el 37 per cent dels casos els 940 euros mensuals, i hi ha una important presència de persones nascudes a la resta d'Espanya i que van arribar a Catalunya fa ja molts anys, tenint dos de cada tres entrevistats del grup el castellà com a llengua d'identitat.

Els quotidians tenen a la televisió com la primera de les seves activitats culturals preferides, seguida per la ràdio, encara que també manifesten cert interès per la lectura de llibres (6,14), la lectura de diaris (5,90) i l'assistència al cinema (5,67).

En termes sociodemogràfics, la meitat dels ciutadans inclosos en aquesta franja superen els 55 anys i un 65 per cent té estudis secundaris.

Els clàssics es caracteritzen perquè el seu principal interès se situa en àmbits com la lectura de llibres i l'assistència al teatre.

Hi ha un 62,1 per cent de dones, de mitjana edat -un 58 per cent supera els 55 anys- amb un nivell d'estudis secundari del 62,3 per cent, casades i residents en llars amb ingressos de nivell mitjà i mitjà-alt.

En la classificació de digitals s'integren persones concentrades en l'àmbit de la cultura digital i audiovisual, sent el grup dels més joves, i set de cada deu, homes.

Els moderns es caracteritzen per un interès molt alt a l'hora de connectar-se a internet, anar al cinema, veure televisió i llegir llibres, sent relativament joves (un 52 per cent té entre 25 i 44 anys) i amb un bon nivell d'estudis.

Els inquiets es caracteritzen per presentar el nivell d'interès més alt de tots els grups identificats, amb la meitat d'ells per sota dels 34 anys, i un 36 per cent amb estudis superiors.

La principal característica dels apassionats és que presenten un nivell d'interès molt elevat per gran part de les activitats culturals analitzades.

L'integren dones (69,2 per cent), nascudes a Catalunya majoritàriament, amb estudis secundaris o universitaris, vivint en llars amb un nivell d'ingressos alt.