Pràcticament acabat de sortir del forn, Les 500 millors pel·lícules de la història del cinema (Pagès Editors) ha tingut una cocció lenta. Mitja vida de cinema i un quinquenni per posar ordre a centenars de notes preses després de veure una pel·lícula. I n'han estat moltes. A cabassos. L'igualadí Ramon Robert Vilaseca (1958) ?-que, com s'explica al llibre, va obrir el ulls coincidint amb l'estrena de Vertigen, d'Alfred Hitchcock?- ha publicat una antologia cinematogràfica amb dos trets diferencials: és la primera escrita en català; i és la primera que inclou, a banda d'una completa fitxa de la pel·lícula (fotografia inclosa), un fragment del diàleg del film.

Aquest igualadí, que des de fa més de 30 anys escriu crítiques i ressenyes en publicacions, sobretot comarcals, i col·labora en mitjans radiofònics, explica que les primeres dosis de cinema les va obtenir a Piera, als anys seixanta, on estiuejava. I que, segurament, devien provenir de Tarzan, Cantinflas o de peplums. La vena cinematogràfica se li va desenvolupar d'adolescent. Però ja començava a "omplir llibretes" que, anys després, han estat essencials per ajudar la memòria.

Autor, també, de ¡Locos por ellos!. Los Beatles en el cine (Editorial Milenio, 2001), el nou volum de Ramon Robert abraça pràcticament un segle de cinema. Des d'El naixement d'una nació, de David W. Griffith (1915), a Blue Jasmine, de Woody Allen (2013). Del cinema mut al 3D. "Se'm podrà criticar aquesta selecció, però és la meva". Aquestes paraules de Truffaut se les fa seves per definir l'antologia: "he triat les que jo, subjectivament, crec que passaran a la història del cinema". L'autor ha volgut mantenir un equilibri entre el cinema nord-americà, europeu i asiàtic, així com en els gèneres. No creu que sigui un llibre "específic per als cinèfils" tot i que pensa "que el sabran apreciar". Amb vocació "enciclopèdica", l'antologia destaca per a una acurada edició en blanc i negre on cada pel·lícula consta d'una fitxa que inclou el títol en català si s'ha estrenat o emès per televisió, una valoració (de màxim 5 estrelles), una sinopsi i un comentari de l'autor ("per a estudiants, cinèfils, espectadors") que inclou des d'anècdotes fins a descripcions de seqüències. El lector també trobarà una frase, un monòleg o part dels diàlegs del film.