L'art contemporani també té el seu lloc a comarques. Amb aquesta reivindicació territorial i descentralitzadora arriba a Moià, a paratir d'avui i fins diumenge, el Festival d'art multiciplinari Ex Abrupto. Una proposta artística pensada exclusivament per a la vila bagenca. Com a escenari, el festival obre un edifici històric del poble, ara en desús, com és la fonda La Masia, on s'exposen obres multidisciplinàries de la seixatena d'artistes que hi participen.

A banda de La Masia, la plaça de l'església de Sant Sebastià, que va ser destruïda durant la guerra civil, acollirà concerts, performances, experiències sonores i poesia.

La proposta neix per mitjà del col·lectiu del mateix nom, que agrupa professionals de l'art, el disseny, l'educació i la gestió cultural de Moià i de diferents punts del país. L'ànima del col·lectiu és l'artista moianès Eudald Van der Pla, que es va encarregar d'aglutinar-los. El seu principal objectiu és "descentralitzar territorial i institucionalment l'art contemporani, amb propostes com la de Moià, i també impulsar artistes emergents que no tenen cabuda en espais institucionals", assegura Van der Pla. En aquest sentit, activen escenaris artístics "nòmades i descentralitzats" i hi conviden artistes consolidats i d'altres d'emergents.