Les biblioteques públiques, excepte les dels municipis que no arribin als 5.000 habitants, hauran de pagar un cànon per cada llibre que deixin en préstec en concepte de drets d'autor. Una mesura del govern espanyol que té el seu origen en una directiva de la Unió Europea i que preveu que siguin "les entitats municipalistes les que se'n facin càrrec". La cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, va assegurar que estaran "en peu de guerra per mirar que es gestioni de la forma més acurada", i va criticar que afectarà els pressupostos municipals. Fenoll va anunciar que el Govern català demanarà al ministeri de Cultura que assumeixi aquest cànon a les biblioteques.

El govern espanyol va aprovar el decret el dia 18 de juliol i s'havia de començar a aplicar al començament d'agost. El sector bibliotecari pensa que "és interessant arribar a un acord per establir un cànon i compensar el préstec als autors", va assenyalar, i va apuntar que l'important serà que "no vagi en detriment dels pressupostos de les biblioteques i que sigui cobert per l'administració que més pugui o li sigui més fàcil pagar".

Fenoll va lamentar que la decisió està pressa i que estan poc informats. "Ara s'estudia com es vehicularà i qui recollirà les dades per calcular els imports perquè el decret té en compte tres variables". Els centres hauran de pagar 5 cèntims per cada usuari, 16 per cada obra adquirida per la biblioteca i, a partir del 2016, 0,4 cèntims cada cop que es presti un llibre. La Generalitat calcula que unes 300 biblioteques se'n veuran afectades i hauran d'aportar les seves dades i fer un càlcul anual, i "serà complicat. Sóc més partidària que això ho reguli el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i el ministeri de Cultura i s'apliquin unes taxes planes acordades amb les associacions d'autors perquè no fos tan difícil el càlcul any a any".

Fenoll va indicar que estan conformes que s'ha d'arribar a un cànon que compensi pel préstec perquè s'incomplia una Directiva Europea, però "s'ha de fer de forma ajustada i que no repercuteixi en contra de les biblioteques". Fenoll també va dir que "l'últim que voldríem és que els usuaris paguessin directament pel préstec".