"I tant que cantaré, tocaré i ballaré", va afirmar sense un bri de dubte Pere Pubill Calaf (Mataró, 1935), conegut popularment com a Peret, en ser interrogat, el juny, sobre la seva participació directa en el projecte que havia de ser l'espectacle inaugural de la dissetena edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Per a Peret, segons ell mateix va destacar, "la música és molt necessària per a la vida". Però malgrat l'energia i la il·lusió que desprenen les seves composicions, rumbes catalanes mítiques com Una lágrimaCanta y sé feliz, el músic gitano de 79 anys no ha pogut superar el càncer de pulmó que va anunciar que tenia a final de juliol.

El patriarca de la rumba catalana feia dies que estava en estat molt greu, sota sedació, a la clínica Quirón de Barcelona, i va morir ahir al migdia. Des que va anunciar que aturava l'activitat musical a causa del càncer, Peret va rebre tractament mèdic i temporalment va poder abandonar el centre sanitari en millorar el seu estat de salut, però la darrera recaiguda ha estat definitiva.

Peret havia promès que tornaria als escenaris així que estigués recuperat, però precisament dilluns passat, d'acord amb l'artista, la Fira Mediterrània va suspendre l'espectacle inaugural que havia de liderar l'artista, tot i que es deixava la porta oberta a recuperar aquest projecte quan la seva salut ho permetés. "Ha passat una cosa molt extraordinària i ara ja no serà possible", lamentava ahir el director artístic de la fira, David Ibáñez, que va exposar que van estar en contacte amb l'artista, "que era qui tenia la darrera paraula. Crec que el seu empitjorament ha estat bastant ràpid". Per a Ibáñez, la mort de Peret és "una gran pèrdua: era una icona de la cultura catalana i un gegant de la cultura popular. És d'aquells artistes que són a la cruïlla entre la música d'arrel i la cultura popular". La fira ja va anunciar el canvi d'espectacle inaugural (actuarà La Troba Kung-Fú), però Peret continuarà constant com a artista convidat de la dissetena edició, que estarà dedicada a la seva memòria.