"El model festiu català és un model d'èxit perquè s'ha adaptat constantment a les formes que han passat per Catalunya, especialment per Barcelona", va afirmar ahir Bienve Moya en la inauguració de l'exposició La festa popular, la catalanitat cívica, que comissaria i estrena al Centre Cultural el Casino de Manresa. Oberta fins el dia 26 d'octubre, la proposta fa un recorregut pels diferents canvis viscuts al país pel fenomen festiu, sobretot a partir de principis del segle XX i, posteriorment, amb la recuperació dels anys 70 i 80.

En el seu parlament, Lluís Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, va aportar una dada rellevant: "als 70 semblava que les festes estaven a punt de desaparèixer, però ara, en un país amb menys de mil municipis, l'inventari del patrimoni festiu en té catalogades 14.000".

L'exposició està formada per plafons i objectes, així com una projecció audiovisual en que es posen de relleu set de les grans celebracions festives catalanes, entre elles la Patum de Berga. La mostra itinerarà posteriorment per diferents punts del país.