P

er a Josh Wareham, el món és com una simfonia complexa. Amb molts instruments sonant a la vegada. És de Minnesota i té 21 anys. Estudia música i és especialista en la viola. No només és un apassionat de la música clàssica. La curiositat el guia per diversos països per copsar noves cultures. S'entossudeix a descobrir els mil i un arranjaments de l'harmònica -i a estones dissonant- sonoritat del món. Ha participat en l'Acadèmia Internacional de Música del Solsonès (AIMS), però ha allargat la seva estada per conviure amb els solsonins i submergir-se amb ells en els costums i la geografia de Catalunya.

Cristina Terricabras, solsonina que el curs que ve farà segon de batxillerat, és membre de la família que l'ha acollit. Tenir el jove nord-americà a casa li ha servit per aprofundir en el seu domini de l'anglès i entendre, també, que món està configurat de col·lectius humans amb tarannà molt diferents. "Hem estat xerrant molt i he pogut compartir moltes mirades diferents sobre diversos temes. És una persona que, per la seva joventut, té molt bagatge i el cap molt despert. S'hi pot parlar de qualsevol tema", afirma la jove solsonina. No només li ha servit perquè el violista de Minnesota se submergís en els costums d'aquí. La família també s'ha adaptat al seu dia a dia amb la qual cosa l'experiència ha estat un intercanvi cultural complet. "El matí ens llevàvem d'hora i anàvem a córrer", diu Terricabras.

El que més ha cridat l'atenció a Wareham és l'estil de vida de Catalunya. "M'agrada la manera més despreocupada de veure la vida i, sobretot, la siesta. També m'ha cridat l'atenció que el paisatge és molt diferent. Des de muntanyes fins a indrets més planers". Els sabors a la cuina catalana és una altre dels records que s'endú cap als Estats Units. La gran descoberta van ser els canelons. La mare de la família, Rosa Jové, explica que "li van encantar".