La pel·lícula del cineasta mexicà Alejandro González Iñárritu "Birdman" i el film "El Gran Hotel Budapest" acaparen el major nombre de nominacions a la 87ena edició dels Oscar amb 9 candidatures respectivament, segons ha anunciat l'Acadèmia de Hollywood.

Les dues comèdies tenen més nominacions que el drama "The Imitation Game" i en tres a una de les grans favorites, segons els pronòstics, a alçar-se amb el premi de millor pel·lícula, "Boyhood". La pel·lícula de Clint Eastwood "El franctirador" iguala a "Boyhood" amb 6 candidatures.

"Foxcatcher", "Interstellar", "La teoria del tot" i "Whiplash" han aconseguit 5 mencions en total.

"Interstellar" ha estat l'única de les més produccions més nominades en no disputar la categoria de millor pel·lícula, una lluita en la qual si ha entrat Selma", que ha recollit únicament dues candidatures.

La cerimònia de lliurament de la 87 edició dels Oscar de l'Acadèmia de Hollywood tindrà lloc el 22 de febrer al teatre Dolby de Los Angeles.

Michael Keaton ha estat nominat a l'Óscar de millor actor pel seu paper a la pel·lícula "Birdman" d'Alejandro González Iñárritu, un premi que disputen Eddie Redmayne ("La teoria del tot"), Benedict Cumberbatch ("The Imitation Game"), Steve Carell ("Foxcatcher") i Bradley Cooper ("American Sniper").

El mexicà Alejandro González Iñárritu aspira a fer-se amb tres Oscar a la 87 edició dels Oscar, gràcies a la seva presència en els camps de millor pel·lícula -com productor-, millor director i millor guió de "Birdman".

Segons va anunciar l'Acadèmia de Hollywood, Iñárritu figura a la llista de candidats a la millor pel·lícula com a productor de "Birdman", la categoria reina, on se les haurà amb "El franctirador", "Boyhood", "El Gran Hotel Budapest", "The Imitation Game", "Selma", "La teoria del tot" i "Whiplash". Iñárritu comparteix aquest reconeixement com a productor juntament amb els seus col·legues John Lesher i James W. Skotchdopole.

En el camp de direcció, els seus rivals són Richard Linklater ("Boyhood"), Bennett Miller ("Foxcatcher"), Wes Anderson ("El Gran Hotel Budapest") i Morten Tyldum ("The Imitation Game").

Finalment, en la contesa pel millor guió figuren Richard Linklater ("Boyhood"), E. Max Frye i Dan Futterman ("Foxcatcher"), Wes Anderson ("El Gran Hotel Budapest") i Dan Gilroy ("Nightcrawler").

En aquest camp, Iñárritu comparteix el reconeixement amb els seus coguionistes, els argentins Nicolás Giacobone, Armando Bo i el nord-americà Alexander Dinelaris, Jr.

"Birdman" optarà igualment a premis en les categories de millor actor (Michael Keaton); actor secundari (Edward Norton); actriu secundària (Emma Stone); direcció de fotografia (Emmanuel Lubezki); muntatge de so i mescla de so.

El cinema llatinoamericà aspirarà a més a l'Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa amb "Relatos Salvajes", de l'argentí Damián Szifrón.

Així mateix, la cinta mexicana "La Parka", de Gabriel Serra Arguello, ha resultat nominada en la categoria de millor curtmetratge documental.