Billy Elliot és una reconeguda pel·lícula de l´any 2000 dirigida per Stephen Daldry. Explica com a un noi d´11 anys, fill d´un miner del nord d´Anglaterra, la vida li canvia quan un dia interromp la classe de ballet de la senyora Wilkinson. Demostrarà un gran talent i lluitarà per un somni que acaba complint: entra a l´escola del Ro-yal Ballet de Londres i acaba protagonitzant El llac dels cignes.

Al Bages, a l´escola de la manresana Olga Roig, hi ha dues joves promeses del ballet que podrien seguir aquest mateix camí. La història que més s´assembla a la de la pel·lícula és la de Guillem Cabrera, que és de Sant Salvador de Guardiola i té 11 anys, com el protagonista. També ja ha estat seleccionat per fer una prova d´accés a l´escola del Royal Ballet de Londres. Li van detallar per carta la roba que havia de portar i quines posicions de ballet havia de mostrar, i el 16 de gener es va plantar a la capital britànica. «Em van fer fer passos molt fàcils, com battements glissés o diagonals de temps levés. No buscaven tècnica, sinó expressivitat», explica el jove ballarí. Eren una vintena a fer la prova: «mai no havia vist tants nens, perquè aquí n´hi ha molts pocs», destaca. Espera resposta i, si és positiva, haurà de fer una segona prova.

Hi ha més competència entre les noies, perquè són moltes més. Buscant sobresortir, Maixa Gonzalo, de 12 anys i resident a les Brucardes, ja ha fet diversos cursos intensius. Destaca el d´aquest Nadal a l´escola del Ballet Rus de Barcelona, amb Anastasia Dunets i Stanislav Belyaevsky de mestres convidats. El premi va ser la participació en la funció d´El Trencanous a l´auditori de Sant Cugat. «Va ser emocionant sortir a l´escenari a fer el ball de les xineses, amb perruca, els ulls allargats, el quimono de puntes...», diu.

Tots dos volen ser ballarins professionals: «almenys provar-ho». Cabrera afirma que «mentre ballo no penso en els problemes», i per a Gonzalo dansar «és relax», tot i que a casa s´ha donat més d´un cop amb el radiador. Olga Roig adverteix: «és una carrera molt sacrificada, i cal tenir la sort d´estar en el moment adequat al lloc adequat».