Les Stolpersteine són unes plaques de 10 x 10 cm de formigó i cobertes amb una fulla de llautó on es graven les dades de persones que van patir la deportació dels camps nazis. N'hi ha més de 48.000 arreu d'Europa però cap a l'estat espanyol, una mancança que es començarà a resoldre dijous vinent, 9 d'abril, amb la col·locació de cinc d'aquestes llambordes a Navàs, una de les quals a l'antic nucli fabril de Palà de Torroella.

L'Ajuntament de la localitat bagenca ha impulsat un procés de recuperació de la memòria dels cinc vilatans internats al camp de de Mauthausen. Dijous, en un acte que tindrà lloc a les 12 h a la plaça de l'Ajuntament, s'instal·laran les plaques d'Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grifol i Ramon Sala Besa, mentre que a primera hora de la tarda es repetirà la trobada a Palà en record de Josep Soler Torrens.

Stolpersteine és una paraula en plural que significa "pedres que fan ensopegar" i va ser el punt de partida de la idea de l'escultor Günter Denmig per relacionar art i memòria. L'autor, que serà dijous a Navàs, explica que "assumir la mort de sis milions de jueus va més enllà de la nostra capacitat de comprensió. Però si llegeixes el nom d'una persona, calcules la seva edat, mires cap a casa seva i et preguntes darrere de quina finestra vivia, aleshores l'horror esdevé un rostre". Setze països europeus recorden les víctimes dels camps nazis amb un total de 48.000 Stolpersteine, una llista a la qual ara se sumarà l'estat espanyol. El llibre Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs documenta les biografies d'aquests deportats.