La novel·la d'intriga ambientada a les muntanyes de Montserrat 'Només ho saben les muntanyes', de l'escriptora d'Aguilar de Segarra Imma Cortina, ha estat un dels títols d'autors locals més venuts a les comarques centrals. Altres llibres que han tingut bona acollida han estat 'L'home que respirava per les ungles dels peus', del manresà Isidre Junyent o el llibre d'Eusebi Mas sobre l'origen dels Mossos. A nivell general, a la Catalunya Central s'ha seguit la mateixa tendència que la resta del país i 'Algú com tu' de Xavier Bosch i 'És l'hora dels adéus' de Xavier Sala i Martín, han estat els llibres més venuts en català, mentre que en castellà s'ha imposat Maria Dueñas i el cuiner Jordi Cruz.

El bon temps fa lluir la jornada

El bon temps ha propiciat que els carrers s'hagin començat a omplir de llibres i roses des de primera hora d'aquest matí de dijous, diada de Sant Jordi arreu de la Catalunya central.

El nombre de parades de roses i llibres s'ha mantingut respecte l'any passat. A Manresa hi hagut al voltant de 220 parades, a Igualada un total de 77, mentre que a Vic s'ha arribat al centenar, tot i que a la Plaça Major se n'han concentrat 25.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha fet un balanç molt positiu de la diada de Sant Jordi. Segons ell, des de fa tres o quatre mesos "la crisi ja ha començat a remetre i mica en mica anem pujant i Sant Jordi és un bon impuls per nosaltres". A falta de les xifres definitives, Daura ha avançat en declaracions a l'ACN que al llarg de tot el dia "hi ha hagut un allau de persones" a les llibreries i parades dels carrers i això significa "que hem vist més alegria a l'hora de comprar i, per això, calculem que gairebé segur millorarem els resultats de l'any passat". De fet, les previsions inicials del Gremi era incrementar un 5% les vendes i arribar als 1,5 milions de llibres venuts.

Daura també ha ressaltat que la gent "cada cop compra més d'un llibre i també en regala més". A més, el president dels llibreters ha explicat que moltes persones van a la llibreria el dia abans de Sant Jordi per buscar un títol determinat, cosa que Daura recomana perquè "normalment trenquem estocs amb els llibres més venuts". Per ell aquest fet és positiu perquè demostra que "les coses no estan manipulades". Amb tot, Daura ha recordat que la llista de títols més demanats "només representa un 10% del total dels llibres venuts".

El gran repte dels llibreters, però, continua sent el 40% de la població que no llegeix gairebé cap llibre. "Sant Jordi és un bon moment per posar a primera línia aquesta realitat i segur que alguna persona s'afegirà a la lectura, però voldríem que fos més gent", ha lamentat Daura. Tot i això, el president del Gremi ha manifestat que "hem d'estar contents perquè cap altre país del món té una festa d'aquestes característiques" amb el llibre com a protagonista.

Xavier Bosch, Xavier Sala i Martín, Maria Dueñas i Jordi Cruz, els més venuts arreu de Catalunya

'Algú com tu', de Xavier Bosch, 'Un any i mig', de Sílvia Soler' i 'El món blau', d'Albert Espinosa, són els tres llibres més venuts de ficció en català de Sant Jordi, segons el Gremi de Llibreters. Els més venuts de no ficció són 'És l'hora dels adéus', de Xavier Sala i Martín, 'Ole tu!!', de Lluís Jutglar Calvés, i 'Córrer per pensar i sentir', de Francesc Torralba. En castellà, els més venuts de ficció són 'Destino, la Templanza', de María Dueñas, 'Blitz', de David Trueba, i 'Hombres buenos', d'Arturo Pérez-Reverte. En no ficció en castellà guanya 'MasterChef. Grandes platos para todos los dias', de Jordi Cruz, 'Masterchef Junior', de RTVE/Shine, i 'Yo fui a EGB 2', de Javier Ikaz i Jorge Díaz.

Després dels tres primers, la ficció en català ha estat seguida per 'L'àguila negra', de Joan Carreras, i per 'Un film (3.000 metres)', de Víctor Català. En l'àmbit de la no ficció, després dels tres primers se situen 'Ja t'ho faràs', de diversos autors, i 'Sàpiens. Una breu història de la humanitat', de Yuyal Noah.

Pel que fa al castellà, després del podi els lectors més venuts de ficció han estat el dibuixant Francisco Ibáñez, amb 'El tesorero', seguit d'Albert Espinosa amb la versió en castellà d''El món blau'. Finalment, en l'àmbit de la no ficció en castellà, després dels tres primers se situen 'De lo peor, lo mejor', d'Auronplay, i 'Destroza este diario', de Keri Smith.