Jordi Coca ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or 2015 de novel·la per El diable i l'home just. Francesc Parcerisas s'ha endut el de poesia per Seixanta-un poemes; Francesc Serés, el de narració per La pell de la frontera; Carles Lluch, el d'estudis literaris per Novel·la catalana i novel·la catòlica: Sales, Benguerel, Bonet; i Jaume C. Pons Alorda el de traducció, per Fulles d'herba, de Walt Whitman. Són els cinc guardonats de la categoria de literatura i assaig de la 49a edició dels premis, que es van lliurar ahir al Palau Moja de Barcelona, en un acte presidit per l'abat de Montserrat, Josep M. Soler.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l'any 2014, sense que s'hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica i consisteixen en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d'Or, el pare Josep Massot.

Els premiats en la categoria de Teatre han estat Llàtzer Garcia, pel millor text teatral en català per La pols; per a Lucrècia, de Joan Ramis i Ramis, dirigit per Sergi Marí, com a millor espectacle teatral; i la companyia Teatre d'Enjòlit, com a aportació teatral més interessant.

Els guanyadors en la categoria de literatura infantil i juvenil han estat: Un mitjó diferent a cada peu, amb text de Joan Calçotets i il·lustració d'Armand (infantil); Més o menys jo, de Miquel Duran (juvenil de creació); i Anem d'excursió per Catalunya. 30 excursions per a nois i noies, de Jordi Quera (juvenil coneixements).

Dins l'apartat de Recerca, el premi d'humanitats ha estat per La formació d'una identitat. Una història de Catalunya, de Josep Fontana; i el d'altres ciències per a Noms de plantes. Corpus de Fitonímia Catalana, dirigida per Joan Vallès.