El festival Tocats de Lletra continua el seu trajecte i demà, divendres 2 d’octubre a les 21 h, l’ambient subterrani i entrellumat del refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença acollirà el recital poètic “País petit” protagonitzat per tres poetesses: Miren Agur Meabe del País Basc, Estíbaliz Espinosa de Galicia i Laia Noguera de Catalunya.

Les artistes llegiran els seus textos en basc, gallec i català, acompanyades per la guitarra de Santi Careta dissenyant un univers poètic format per la complicitat de tres cultures i tres llengües diferents que comparteixen un mateix espai líric.

Les autores

Miren Agur Meabe: (Lekeitio, 7 de octubre de 1962). Escriptora biscaïna. Va estudiar Magisteri i va treballar durant varis anys a la ikastola “Kirikiño” de Bilbao. També és llicenciada en Filologia Basca. Principalment ha escrit poesia i literatura infantil, tot i que també ha cultivat narracions per a adults. A l’any 2000 va rebre el Premi Nacional de la Crítica per “Azalaren Kodea” i el 2002 el Premio Euskadi de Literatura Infantil y Juvenil amb el treball “Itsaslabarreko Etxea”, entre d’altres.

Estíbaliz Espinosa: (La Coruña, 6 de juliol de 1974) és una escriptora llicenciada en Sociologia i en Filologia Hispànica. Com a poeta es va donar a conèixer amb Mecánica Zeleste (1999). Posteriorment, va obtenir el Premio Esquío con Pan (2000). Segueix aquest repte a -orama (2002). En aquest conjunt de textos hi ha referències al cine, al joc humà i a l’espai exterior. Mostra influències molt variades, des de científiques fins a provinents de les arts plàstiques, dels contes de fades, del dibuix, de la música, de la matemàtica o de l’astronomia. Una secció de -orama va rebre el Premio Díaz Xácome de Novos Creadores al 2001. Número e (Premio Espiral Maior 2001) tanca aquest primer cicle amb textos que al·ludeixen als números, a la pèrdua de la identitat i a la cibernètica.

Laia Noguera i Clofent: (Calella, 4 de març de 1983) és una filòloga, poeta i música catalana. Entre el 2001 i el 2005 estudià a la facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i hi obtingué el títol de llicenciada en Filologia catalana amb premi extraordinari de llicenciatura. Durant aquest període universitari preparà els seus primers poemaris complets i rebé el primer premi literari de relleu, l'Amadeu Oller (2002) per L'oscultor. D'aleshores ençà la producció poètica ha continuat amb altres llibres i guardons, com el Recull (2003) per Fuga evasió; el Martí Dot (2006) per No et puc dir res; i el Miquel de Palol, (2009) per Triomf. Noguera també va guanyar el Premi A usiàs March de Poesia l’any 2011.

El refugi del Grup Escolar Renaixença

L’escenari de l’acte de demà és el refugi del Grup Escolar Renaixença (c. Canonge Montanyà, s/n) que forma part del patrimoni protegit de la ciutat. Construït a partir de juny de 1938. Té una superfície de 230 metres quadrats i tècnicament, és un dels més ben executats.

El gener de 2014, en el 75è aniversari dels bombardejos de l’aviació franquista sobre la ciutat, es va obrir a la ciutadania i s’hi han organitzar diversos actes commemoratius que van recordar i homenatjar les víctimes del franquisme. Personalitats com l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, van inaugurar la nova etapa d’aquesta edificació.

Posteriorment, l’habitacle ha acollit tot un seguit d’activitats lligades amb la història i la cultura del territori català com l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes", produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; la peça teatral “Subterrànies sobreviure entre bombes” i passis de documentals com "La canalla(da) de Sant Felip Neri". Igualment, durant la Festa Major de l’any passat va ser un dels protagonistes de les “Visites a la Manresa Desconeguda”. Enguany, el mes de gener també ha acollit el cicle “El franquisme ha mort” que va omplir les humides parets de música, dissertacions històriques, projeccions, etc.