Potser un dia la poma no impactarà a la closca de Newton, però mentrestant David Victori manté els peus en terra ferma. La sala 1 de Multicines Bages Centre es va omplir ahir en la presentació de Zero, el curtmetratge del director manresà que es va estrenar fa unes setmanes a Venècia i va ser premiat el cap de setmana passat a Sitges. L'emotiva paràbola d'un nen que enyora la seva mare en un món d'on desapareix la força de la gravetat va captivar els tres centenars d'espectadors que van assistir a una vetllada, organitzada per Regió7 i l'equipament amfitrió, en el transcurs de la qual també es van visionar Reacción i La Culpa, els dos lloats i guardonats curts anteriors de Victori. Una breu antològica d'una obra que promet encara moltes més emocions fortes.

"El cinema que m'agrada explica històries a partir de dilemes morals", va confessar Victori en una tertúlia conduïda per Susana Paz, cap de Cultures d'aquest diari, després de la triple projecció. "Hi ha una escena d'Hijos de los hombres, d'Alfonso Cuarón, en què s'atura la guerra pel plor d'un nen", va explicar el realitzador: "per a mi, això és la màgia del cinema", va afegir.

Molts familiars, amics i coneguts van ocupar bona part de les butaques d'una platea que va aplaudir Victori per la seva aposta per un cinema que "vull que doni respostes, tot i que no sempre les trobo". El director i guionista va tenir la companyia del compositor Miquel Coll, autor de les bandes sonores dels seus curts, i dels actors Carlus Fàbrega i Cesc Gómez, protagonistes de La Culpa.

Del triomf assolit per aquesta producció en el YourFilm Festival de Venècia 2012 en va sortir la possibilitat de rodar sota l'empara de Ridley Scott. "Rodar a Los Angeles ha estat molt difícil", va explicar Victori d'un projecte dotat amb prop de 400.000 euros de pressupost. Zero és una peça d'encara no mitja hora en què un pare i el seu fill viuen el sotrac de la mort de la mare, mentre el món es convulsiona per l'absència de gravetat.