Vae Victus, la novel·la amb la qual Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) reprèn les aventures de l'enginyer Martí Zuviría després del setge de Barcelona del 1714, es pot trobar a partir d'avui a les llibreries. L'editorial La Campana la posa a la venda en una doble edició castellana (20.000 exemplars) i catalana (30.000 exemplars). L'escriptor ha tornat a escriure la novel·la en castellà, i la traducció és de Xavier Pàmies.

La nova novel·la de Sánchez Piñol s'enceta just on va acabar la seva predecessora, Victus, que va ser un èxit literari i editorial, amb 250.000 exemplars venuts (130.000 en castellà i 120.000 en català) i la traducció a 16 llengües. També va ser l'obra més venuda el Sant Jordi 2013.

Vae Victus comença el 12 de setembre del 1714, l'endemà de la caiguda de Barcelona i poc abans que Zuviría, de qui es narren quatre noves aventures, fugi a Amèrica del Nord, on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos. Després tornarà a Catalunya, però també viatjarà a Londres, Alemanya i fins i tot a Nova Zelanda. La novel·la recupera personatges històrics com el duc de Berwick, Verboom i el general Villarroel, i n'incorpora de nous com el famós guerriller antiborbònic Carrasclet i l'explorador anglès James Cook.