L'olesenc Santi Baró ha estat guardonat amb el 42è premi Joaquim Ruyra de narrativa infantil de la Nit de Santa Llúcia amb l'obra 'L'Efecte Calders'. Baró ha rebut el premi atorgat per Òmnium Cultural en el transcurs de l'acte celebrat aquest divendres al vespre a Tortosa i que ha reunit prop d'un miler de persones.

L'entrega dels premis s'ha fet durant un espectacle contemporani d'arrel ebrenca, amb dansa, música i circ. Sota la direcció artística de Roberto Oliván, una barreja de diferents llenguatges que han escenificat diversos trets d'identitat de les Terres de l'Ebre, com el riu i l'aigua.

Els altres premiats en la vetllada han sigut Pep Puig amb 'La vida sense la Sara Amat', que s'ha endut el 56è premi Sant Jordi; Víctor Obiols, que ha guanyat el 57è Carles Riba de poesia amb 'Dret al miracle' i Empar Moliner, que s'ha endut el 18è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions amb el recull 'Tot això ho faig perquè tinc molta por'.

En l'àmbit de literatura infantil i juvenil, el 53è Josep Maria Folch i Torres ha sigut per a Francesc Puigpelat amb 'La nena que es va convertir en mòbil'; mentre que el segon premi Frederic Roda de textos teatrals ha sigut atorgat ex-aequo a David Plana per 'Els encantats' i a Josep Maria Miró per 'La travessia'.

El 29è premi Internacional Joan B. Cendrós s'ha atorgat al periodista alemany del Süddeutsche Zeitung Alex Rühle pel reportatge "Roses, llibres i guerrers", i el 7è premi Òmnium Cultural de Comunicació ha reconegut la divulgació científica del programa Quèquicom de TV3, dirigit per Jaume Vilalta.

"No ens podem aturar"

Durant el seu parlament, el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra ha reivindicat la literatura com a fonament de la llengua i la cultura catalanes: "per entendre un país s'ha d'haver llegit la seva literatura. També en aquesta cruïlla de camins dels Països Catalans que són les Terres de l'Ebre, entrelligades per un riu que uneix vida, ànima i llengua. Sense els escriptors, el país es difumina, se'ns escapa, no l'acabem d'abastar".

Torra ha citat Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes: "si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa no té futur. No pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança, i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat".

Finalment, el president d'Òmnium també ha fet una doble crida als votants independentistes i als partits sobiranistes". Als primers, perquè "el 20D també hem de ser persistents anant o seran majoria els catalans que votaran per la dependència"; i als segons: "que tinguin sentit d'estat" i "unitat d'acció per assolir i culminar el mandat democràtic del 27S, mantenint-se fidels al Parlament", amb "institucions fortes i unides davant les envestides de l'Estat".