"El repte és heavy, i s'ha d'aconseguir", assegura el fotògraf berguedà Jordi Plana Pey. S'ha embarcat a fotografiar l'esquena de 365 persones per a un projecte que s'exposarà del 3 de març al 20 d'abril a la seu de l'Institut Cervantes de Belgrad (Sèrbia) amb motiu de l'Any Llull, que commemora el setè centenari de la mort de l'escriptor i pensador mallorquí del segle XIII. Ara per ara ja ha fet tres sessions i ja té els retrats de 70 esquenes, però li calen més voluntaris que es vulguin deixar retratar. Per això ja ha organitzat una desena de convocatòries com la de demà, de 12 a 16 h, al carrer de les Piques, 4, entresòl, que és oberta a tothom major de 18 anys.

Arran de l'encàrrec de Belgrad, Plana Pey va començar a informar-se sobre l'obra de Llull, la més extensa escrita per un sol autor medieval, i va topar amb Llibre d'Amic e Amat: "que són 365 microconverses, una per a cada dia de l'any". Primer va pensar a transformar les metàfores morals en forma visual, però va adonar-se que "interpretar cada conversa, una per a cada dia, seria inacabable"; i alhora va arribar a la conclusió que "són unes reflexions tan complexes, profundes i reservades que a la societat en general no li interessen gens. I per això ens hi girem d'esquena". D'aquí neix Revertimini (esquenagirats).

Per a l'1 de gener, Llull diu: "Demanà l'amic a son amat si havia en ell nulla cosa a romasa a amar; e l'amat respòs que ço per què l'amor de l'amic podia muntiplicar, era a amar". I el fotògraf berguedà, que reconeix que no ha llegit pas completament el Llibre d'Amic e Amat, sosté que "ara no estem per tanta filosofia, anem més al gra, als problemes palpables del dia a dia, i no pas a pensar si estimem més o menys".