L'Ajuntament d'Avià, en col·laboració amb el col·lectiu artístic Konvent, ha engegat un projecte que pretén donar valor i atractiu al municipi a través de diferents accions que enllacen art, paisatge i territori. "No busquem omplir rotondes ni denunciar espais en mal estat, sinó lligar paisatge i territori", subratllava ahir el director de Konvent, Pep Espelt. Tot i que el projecte artístic és força ambiciós, de moment s'ha optat per començar amb una prova pilot que planteja dues actuacions. D'una banda, es fa una crida a artistes d'arreu perquè creïn un plànol del municipi que s'ubicarà a la façana de l'Ajuntament i, de l'altra, es proposa elaborar un mural de grans dimensions sobre la transhumància.

AviArt és el nom que han escollit des de l'Ajuntament d'Avià i el col·lectiu artístic Konvent per posar el seu gra de sorra en l'empresa d'embellir el municipi. "Tenim paisatges bonics, però els pobles són molt lletjos", explicava el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Per al regidor, la gran majoria de poblacions, com a conseqüència "del desenvolupisme dels anys 60", tenen racons inacabats i zones que no s'acaben d'adaptar a l'entorn. AviArt, doncs, neix de la inquietud per "generar un canvi" en aquesta situació.

L'objectiu és convertir Avià en un municipi "més bonic per als de fora i per als de dins", i per a tal fi s'acaba d'obrir la convocatòria per elaborar el plànol i una altra per pintar el mur de contenció de grans dimensions que s'ubica al carrer cap a Santa Maria. La convocatòria s'obria ahir i s'allargarà fins a finals de desembre per al primer projecte, i fins el 28 de febrer per al projecte del mur. Subirana assenyalava que es realitzarà una consulta popular per decidir els projectes guanyadors.

Artistes allotjats al Konvent

Els artistes dels projectes guanyadors es podran allotjar gratuïtament a les instal·lacions de Konvent. El disseny del plànol de la façana del consistori, que es realitzarà en ceràmica, tindrà una aportació per l'artista de 300 euros. El cost de la ceràmica anirà a càrrec de l'Ajuntament. Per al projecte del mur, el pressupost màxim serà de 5.600 euros. Josep Subirana assegurava que l'Ajuntament se'n farà càrrec del pressupost tot i que s'intentarà buscar subvencions a la Diputació de Barcelona.

Si aquestes primeres iniciatives tenen èxit, el consistori es proposarà aconseguir la implicació dels veïns del municipi. La voluntat és que els avianesos puguin fer arribar propostes a l'Ajuntament d'altres carrers i indrets del poble que voldrien embellir. Una altra de les propostes és convertir Avià en una vila verda perquè pugui entrar a formar part de la xarxa de "viles florides" que hi ha al país. Per aconseguir que el projecte sigui una realitat es convocaran concursos perquè els veïns puguin deixar les seves cases "ben boniques". L'Ajuntament entregarà premis a les millors decoracions a través de vals per gastar a les floristeries i botigues de decoració.